Nyheter på Systembolaget 9:e / 10:e Juni

Japps, håll i hatten för denna vecka är det nyheter både Tisdag den 9:e Juni och
Onsdag den 10:e Juni.
Det kommer en blandning som borde passa de flesta i någon form, även om det ligger en viss
tonvikt på somrigare bira.

9:e JUNI TILLFÄLLIGA SORTIMENTET

Bersalis Kadet Oak Aged, Övrig syrlig öl, 11330, Belgien, 37,5 cl, 68,90 kr, 5,5 %
En liten specialare från Oud Beersel som innehåller både Brettanomyces och lite annat smått och gott. Som namnet antyder så är den lagrad på ekfat. Dessa ekfat har tidigare innehållit öl ur deras lambic-serier, därav ”infektionen” av Brett och ”annat”.

Birrificio del Ducato La Luna Rossa, Flamländsk röd & brun öl, 11234, Italien, 33 cl, 56,90 kr, 8 %
En variant av Flamländsk röd, där man gjort en liten blend på ”Krisopolis” som lagrats med körsbär och en skvätt ”Luna Barley Wine” som också lagrats med körsbär. Dessutom har man pytsat i lite färsk öl också för att friska upp den.

Brasseri de Blaugies La Vermontoise, Saison, 11011, Belgien, 75 cl, 74 kr, 6 %
En liten återvändare. Från början en collab ihop med Hill Farmstead, och det är en saison gjord på dinkelvete och humlad med Amarillo. Kanske inte världens bästa saison, men helt klart värd att roffa åt sig ett par pavor om ni får den lokalt hos Er. För 74 bagis är det en no-brainer.

Cuvée De Ranke, Övrig syrlig öl, 11507, Belgien, 75 cl, 93,50 kr, 7 %
Ytterligare en återvändare och även det en no-brainer enligt mig. I alla fall om du gillar syrlig öl av hög klass. JAg tror jag har en flarra kvar, men det kan vara läge att fylla på.

Nomada La Manchurita Kombucha Gose, Gose & lichtenhainer, 11297, Spanien, 33 cl, 27,90 kr, 4 %
Spanjarderna har här gjort sig en Kombucha blend på lime och sen gjort en Gose på det. Enligt dom själva en Margarita-inspirerad sak. Lime är alltså frukten som ligger till grund, så är det gott i din bok, så kan det vara något. Med sin låga 4% alkoholhalt kan det kanske vara trevligt att välta i sig ett par en varm sommardag utan att tappa huvudet.

Northern Monk Patron Project 10.07 Northern Bloc, IPA, 11148, Storbritannien, 44 cl burk, 42,90 kr+pant, 7 %
Japps, Northern Monk rullar vidare på sin ”Patron Project”-serie, alltså en samarbets-serie där samarbetspartnern inte behöver vara ett bryggeri. Det kan vara konstnärer, eller helt annat yrkes-folk. I detta fall är det ”Northern Bloc” som är ett glass-företag. Hallonpuré, guava och passionfrukt ligger till grund, ihop med mjölksocker och Citra humle. Enligt dom själva en glassinispirerad sur-IPA.

Oud Beersel Green Walnut, Lambic – frukt & bär, 11225, Belgien, 75 cl, 173 kr, 6,5 %
Och slutligen ytterligare en storflaska, och även denna en återvändare. Green Walnut, alltså omogna valnötter, kastas ner i vinfat och får ligga och bubbla ihop med biran. Omogna valnötter är bittra små saker, och de märks väl i smaken. Rätt rolig lambic vill jag tycka, och en lite ”utanför-boxen” lambic till på köpet.

Så samla på dig de nyheter du hittar, gå hem och stoppa dem i kylen, ölkällaren eller rätt in i munnen. Dagen efter är det dags igen, och du får åka tillbaka till ”Bolaget” och hämta mera. På Onsdagen går man mer på sommar-spåret dock och det verkar på pappret lite mera ”drick-och-glöm”-öl? Inget fel i det, det är den tiden på året.

10:e JUNI TILLFÄLLIGA SORTIMENTET

Baladin POP, APA, 10752, Italien, 33 cl burk, 26,90 kr+pant, 6 %
En Italiensk APA helt enkelt. Jag förväntar mig en lättdrucken liten sak som är som gjord för sommardagar.

Brooklyn Summer Ale, APA, 11476, USA, 35,5 cl burk, 21,90 kr+pant, 5 %
En till APA och nu från ”legenderna” Brooklyn Brewery. I denna har de dock inspirerats av Engelsk Pale Ale, och gått mot den stil som var vanlig från mitten på 1800-talet till runt 1940. En ”matöl” kan man kalla det, även om de tycker att denna passar utmärkt till grillen och sommarfest.

Connecticut Valley Wind, Sand and Stars Summer Session Ale, 11249, USA, 35,5 cl burk, 26,90 kr+pant, 4,8 %
Ytterligare en lätt pjäs, en session-IPA från Connecticut Valley. Inga konstigheter.

Four Winds Brewing La Maison, Saison, 11335, Kanada, 35,5 cl burk, 27 kr+pant, 4,5 %
Denna sticker väl ut mest i onsdagens släpp? En saison på burk från Four Winds på blygsamma 4.5%. Vi är lite svältfödda på Saison’s vill jag tycka, så för mig kan denna nog vara den mest intressanta i Onsdags-släppet? Jag är beredd på att omvärdera det dock efter jag provat den. Jag hoppas i alla fall att den lever upp till ölstilen.

Mikkeller K:rlek Vår/Sommar, APA, 11826, Belgien, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 4,9 %
Och denna behöver väl egentligen ingen presentation? Den dyker upp vår som höst i lite tweakade versioner. I är går man på Maris Otter malt och Citra och Azacca som humleprofil. Jag är inte jätteförtjust i Azacca, men ihop med Citra så kan det gå vägen?

Så är det. Ut och jaga och låt det väl smaka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *