Nyheter på Systembolaget – Fredag 19:e Maj

Tjoflöjt!

På Fredag så släpps det kanske minsta och mer ”ordinära” släppet på Systembolaget? Med ordinära så menar jag då att det är mer ”vanliga” öl i småflaskor eller burkar. Inte så många storflaskor och exklusiva, dyrare sorter. Min plånbok tackar för det och jag skall förvalta det väl genom att köpa alla denna gång.

Som vanligt vill jag varna för att förändringar kan ske på kort notis, vilket faktiskt hände förra gången då både BrewDog’s Semi Skimmed Occultist och Garage Project’s Lack of Faith fick stryka på foten. De kommer dock nu istället.

Amager The Bastard Princess, IPA, 11449, Danmark, 50 cl, 48,90 kr, 6 %
De danska favoriterna kommer här med sin variant av New England IPA. Eller förhoppningsvis ”en av flera” varianter? Jag drack nämligen denna häromdagen faktiskt och jag blev inte superimponerad. Nu ska vi i ärlighetens namn säga att det var en flaska som varit på villovägar i nästan 3 månader innan jag lyckades få tag på den, men det bådar inte gott. Förhoppningsvis så är det här en ny batch, otroligt vore det annars, och jag kommer att köpa den ändå med den förra flaskan i gott minne och undersöka saken.

Brewdog Semi Skimmed Occultist, Imperial porter & stout 11571, Storbritannien, 33 cl burk, 29,90 kr, 8 %
Ja, försenad av okänd anledning så kommer den då, BrewDog’s nya Sweet Stout. Den skulle ha kommit på hyllan förra släppet, och det kan nog vara så att några av er fick tag på den innan den blev stoppad? Nu får alla chansen i alla fall, en ”mixad” stout med både vete, havre och korn malt. Grym burkdesign för övrigt också.

Buxton Myrcia Session IPA, Session IPA, 11609, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 4 %
Kvalitetsgrabbarna på Buxton skeppar över ett lass av deras Session IPA Myrcia. Från början var det en collab med Danska Dry & Bitter, men det här är ett något tweakat recept, som enligt deras egen utsago skall vara ännu bättre. Små stänk av både vete/havre malt för att få till lite extra soft munkänsla.

De Dolle Boskeun, Belgisk ljus ale, 11096, Belgien, 33 cl, 43,30 kr, 9 %
De Dolles påsköl, en blond Belgian Strong Ale. Bra klipp i den på dryga 9%. Humlad med Golding och omfermenterad med lokal honung. Kan passa belgofilerna där ute som i detta släpp får stå åt sidan ganska mycket.

Dugges/Cloudwater Pale Ale Pale Ale Pale Ale, APA, 11231, Sverige/Storbritannien, 33 cl, 33,90 kr, 6,5 %
Om namnet verkar lite otydligt, så kan jag nämna att det är en APA som är sambryggd med Brittiska stjärnskotten Cloudwater. Cloudwater har ju tagit världen med storm med sina IPA’s och DIPA’s – eller i alla fall Europa – eller ja, kanske bara England med storm när jag tänker efter? Det är nämligen inte helt lätt att få tag på deras öl over here, så det är inte alltför många som har fått chansen att prova dem. Så vi får nöja oss med en collab så länge med lokala hjältarna Dugges Bryggeri.

Dugges/Stillwater Mango Mango Mango, Övrig syrlig öl, 11431, Sverige/USA, 33 cl, 32,90 kr, 4,5 %
En till sambryggning från Dugges, och här jobbar man med Stillwater igen. Efter succéerna med de andra ”surisarna” gör man här en trippel mango. Två sorters mango och Mosaic humle + surt = gott!

Edge Sangria Sour, Övrig syrlig öl, 11297, Spanien, 33 cl, 30,40 kr, 6,3 %
Ytterligare en ”suris”, nu från Spanska Edge och som namnet antyder är det en öl-tolkning av vindrinken Sangria. Gillar du Sangria så är väl chansen stor att du även kan gilla denna? Jag gillar inte Sangria, men kommer ändå prova den här pga att jag gillar Edge.

Garage Project Lack of Faith, Black IPA 11733, Nya Zeeland, 33 cl burk, 39,60 kr, 7,5 %
Den andre försenade burken från förra släppet. Garage Project brukar inte hålla igen, men här har man tonat ner lite. En lite snällare men ändå habil Black IPA på lillburk.

Pohjala Meri, Gose och lichtenhainer 11254, Estland, 33 cl, 29,60 kr, 4,4 %
Pohjala har en ganska hög takt på sina öl-releaser. Ett fåtal kommer till oss i Sverige, men i regel är det bra prylar. Det här är en traditionell gose, dock modifierad med Himalaya salt och koriander frön.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2016.

Saison Dupont Cuvée Dry Hopping 2017, Saison, 11886, Belgien, 37,5 cl, 46 kr, 6,5 %
Den här återkommande läckerbiten blir tillgänglig igen. Varje år så byter man humlesort och i år har man valt Styrian Eureka från Slovenien. Jag gillade verkligen förra årets version jättemycket, så det ska bli kul att prova årets och se om man höjer eller sänker ribban.

Thornbridge Mango Halcyon Fruity Imperial IPA, Imperial/Dubbel IPA 11637, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 7,4 %
Och ja, äntligen gör Thornbridge comeback i Sverige. Man har bytt distro och nykomlingarna Bier & Co Sweden har tagit över rodret. Det finns en del mera på ingång i beställningssortimentet, men denna mango-version av deras DIPA Halcyon blir startskottet. Eller DIPA? Den ligger väl i gränslandet kanske, men oavsett så är det mango i. Ej testat denna versionen, men vanliga Halcyon är bra kvalitet.

Bildkälla: Collagebilden är gjord av Systembolagets pressbilder. Bilden på Saison Dupont 2016 är min egen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *