Nyheter på Systembolaget – Fredag 6:e September

Hej hej!

Nu när jag sitter och skriver det här, så regnar det ganska kraftfullt och det dova regnet och mörkret påminner om att det är dags att sätta på sig stout-kepsen. Så det är med viss glädje jag ser i listan att det finns en del smarriga gobitar från den mörka sidan i detta släpp. Men det finns för all del även en del piggare och ljusare syrliga/humliga öl också.

Ett intressant fenomen är att det är otroligt många collabs, eller sambrygder om du så vill. Idé-torka, ursäkt för partaj eller helt enkelt bara ett tecken på god kamratanda? Jag tror på det sista.

Vässa armbågarna, för på Fredag är det dags för Systembolaget’s första September släpp under rubriken ”Nya Små Partier”.

NYHETER 6 SEPTEMBER
Amager La Pirata, IPA, 11501, Danmark, 33 cl, 30,90 kr, 7,2 %
De danske är äntligen tillbaka med något fräscht på Systembolaget. ”La Pirata” är en sambrygd med just ”Cerveza La Pirata”, ett spanskt bryggeri som dykt upp någon gång tidigare om jag inte minns fel här i Sverige? ”La Pirata” är en IPA i modern stil, med laktos och aprikospuré.

Ballast Point Trade St Rye Whiskey Barrel Aged Piper Down, Amber ale, 11658, USA, 75 cl, 148,90 kr, 7,8 %
Klassad av SB som en ”Amber ale”, men det är egentligen Ballast Point’s Piper Down, en Scottish Ale, som de har lagrat i ”High West” råg whiskey fat tillverkade av Amerikansk ek. Lite unik och annorlunda kanske? Men jag får se om andan faller på att tjacka mig ett ex? Det kan vara gott, men… det finns ju så mycket.

Brewski/Mikkeller NYC Second Bass DIPA, Imperial/dubbel IPA, 11138, Sverige/Danmark, 33 cl burk, 49,90 kr+pant, 8 %
Svenska Brewski behöver ingen presentation och det behöver absolut inte danska Mikkeller heller. De presenterar sig dock ihop med denna DIPA. Sinnesjuka mängder mango, passionfrukt och ananas utlovas.

Buxton Single Barrel Rain Shadow, Imperial porter & stout 11148, Storbritannien, 33 cl, 72,90 kr, 12 %
Det här är en snuskigt god fatlagrad Rain Shadow från Buxton. Lagrad i bourbonfat med en smak därefter. Pangbärs! Buxton har en tendens att göra sinnessjuk god Imperial Stout/Porter och med lite fatlagring på det så är saken biff.

Cigar City Oatmeal Raisin Cookie Brown Ale, Brown ale, 11542, USA, 35,5 cl burk, 34,90 kr+pant, 5,5 %
Brown Ale är ju inte så gott (enligt mig) så det kan ju vara trevligt att man smaksätter det med russin, vanilj och kanel för att försöka få till det. Alternativt kan jag tycka det är bättre att göra en god öl i grunden från start, men… whatever.

Garage Beer Dark Times & Difficult Places 2019, Berliner weisse, 11141, Spanien, 44 cl burk, 61,20 kr+pant, 6,5 %
När jag såg namnet först så trodde jag att det var en porter/stout, men namnet till trots, så är det en syrlig Berliner med päron (?) och björnbär. Varför inte? Wakefield är ju notoriskt duktig på fruktöl och spanjarderna på Garage är ju duktiga överlag så det kan vara en bra kombo. Den har lite högre abv med, och det är ju inga fel.

Lervig/Collective Arts Patio Lanterns, APA, 10732, Norge/Kanada, 50 cl burk, 49,90 kr+pant, 5,4 %
Mycket sambrygder detta släpp, och Lervig och Collective är ju också en kombination som borde lyckas ihop. En American Pale Ale med en salig blandning olika humle gör att den känns aningen ”kaos-komponerad”, men för all del, det kan bli bra ändå.

Morgondagens Acrobaticats, Berliner weisse, 11587, Sverige, 33 cl burk, 39,90 kr+pant, 4,5 %
Här är han… mannen på allas läppar med sina hockeyfrillor och geléhallon och allt möjligt. Acrobaticats är förutom en rätt rolig ordlek på en burk med otroligt cool design, en berliner weisse med fläder och citron. Det är gott alltså… Även om man skulle vilja ha ett pinnhåll fläder mer och kanske även fått den serverad för två månader sen. Men whatever. Är det gott så är det gott som designern till motivet på burken skulle ha sagt (Tobias Janius).

Pohjala Houdini, IPA, 11289, Estland, 33 cl, 35,90 kr, 6,3 %
Ytterligare en sambrygd. Estniska Pohjala har satt sitt avtryck i Sverige tidigare och här har de samarbetat med ett av Tysklands bästa moderna hantverksbryggerier – Furst Wiacek. Jag har provat ett par av Tyskarna, och de ligger redan långt framme i bräschen. Det här kan vara bra skit. Vi får se.

Pohjala Vahtra, Imperial porter & stout, Estland, 33 cl, 69,90 kr, 10,8 %
En till från Pohjala, fast här på egen hand. Bourbonlagrad Imperial Stout med lönnsirap. Det låter som ett recept till framgång, även om jag är liiiite kluven till lönnsirap. Det kan bli fail i min bok ibland om det är för mycket lönnsirap i smaken. Men det är min åsikt.

Pühaste Trinity In Black, Imperial porter & stout, 11618, Estland, 33 cl, 47,90 kr, 12,5 %
Och så för att toppa sambrygdssnacket, en trippel collab mellan Estniska Puhaste, Ryska Zagovor och tillika Ryska AF Brew. Ryssarna kommer starkt nu på hantverksöl verkar det som? Zagovor har redan satt lite avtryck i Europa och AF Brew vet jag inte så mycket om, men något säger mig att craftbeer-boomen kan slå hårt hos våra vänner i öst. Det här är i alla fall en Imperial Stout med tonka bönor, kakao, vanilj, laktos och såklart… vanilj. Låter gott.

Pühaste Two Suns, Imperial/dubbel IPA, 11220, Estland, 33 cl, 39,90 kr, 8 %
Men det är inte slut på sambrygder. Puhaste har passat på att även bjuda in Pipeworks på en liten sejour. Reklamsloganen utlovar en ”juicig DIPA med Enigma, Mosaic och Centennial”. Mjaaa… vi får väl se.

Remmarlöv The Daisy DIPA, Imperial/dubbel IPA, 11747, Sverige, 44 cl burk, 37,90 kr+pant, 8 %
Hoppsan. Remmarlöv verkar växla upp med en fet hazy dubbel-IPA? Kan bli intressant.

Sthlm Brewing Saison de Cave, Övrig syrlig öl, 11176, Sverige, 75 cl, 129 kr, 7 %
Grabbarna från Kungliga Hufvudstaden har bevisat att de har en talang för saisons. Och här har de svängt ihop en ”cuvée” av olika saisonblandningar som spänner mellan 1 och 3 år, och fatlagrade såklart. En sambrygd med De La Senne. Ett måste för saison-lovers out there. Men skynda, för det finns inte så många.

Stigberget/Wylam Critical Mäss, Imperial porter & stout, 11676, Sverige/Storbritannien, 44 cl burk, 59,90 kr+pant, 12 %
Och slutligen då ytterligare en collab. Mina personliga hjältar Wylam ihop med Stigbergets Bryggeri. Tyvärr har de gått till kombon ”Romerska bågar”, vilket kan vara det äckligaste godiset i världshistorien? Tätt följt av gröna marmeladbollar. Men… jag är ingen fjolla. Jag kommer att köpa denna utan att blinka. Jag har varit med om förut att något jag inte borde gilla, har gjort succé i gommen. De här bryggarna vet vad de håller på med, så det vore väl fasen om det blev pannkaka av det här. Imperial stout med choklad och apelsin.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *