Nyheter på Systembolaget – Små Partier 7:e Juli

Äntligen!! Jag har nästan slut i skafferiet. Tycker jag i alla fall, men kanske inte min fru? Ett påfyllnadssläpp så här lagom till semestern kan ju vara trevligt, det vore ju tråkigt om man skulle behöva dricka vatten till grillen, det är ju trots allt vattenbrist i många delar av Sverige.

En liten nyhet angående mina tankar och fantasier om Systembolagets släpp. Jag har fått några frågor om jag faktiskt testat alla nyheter? Alltså, underförstått, om jag är med på Systembolagets provrunda för journalister. Svaret är nej. Jag är varken journalist, proffsbloggare eller välkommen på dom träffarna. Ni vet, själv är bäste dräng, stick it to the man och allt sånt. Anarchy in the U.K.!!

Jag har trott och antagit att det har framgått ganska väl i de små texterna om varje öl om jag faktiskt testat dom. Tydligen inte? Därför ska jag vara lite tydligare med det, jag sätter nu ett betyg på 1-5 enligt Untappd modell på de jag har provat. Märk väl att många gånger så kan det vara på föregående batcher eller andra årgångar. Jag skall försöka vara tydlig med det också. Oftast är det även så, att om en bild tagen av mig är med i artikeln, så har jag testat den. Det är också en ledtråd som är värd att veta om.

7 JULI SMÅ PARTIER

Anchor Liberty IPA, IPA, 11109, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 6,3 %
Anchor Liberty Ale kanske du har druckit några gånger i ditt liv? Inte så konstigt i så fall, eftersom det är ett av deras flaggskepp som de har bryggt sedan 1975. Men, som många andra av de äldre, klassiska Amerikanska bryggerierna, så känner de flåset i nacken och kände att de måste förnya sig lite och vips så var Liberty IPA född. Samma grundöl och samma bashumle (Cascade) men med lite nyare humlesorter inblandat för att krydda till sakerna lite. Något säger mig att den här IPA’n smakar kanske inte 1975 längre och jag är nästan 100% säker på att den inte smakar 2017 heller? Möjligtvis 2010 eller någonstans i dom krokarna. För all del, det här kan vara en IPA som tilltalar de som gillar lite mer old school bärsa.

Avery The Real Peel IPA, IPA, 11212, USA, 35,5 cl (burk), 29,90 kr (+pant), 6,3 %
Avery tycker jag är ett bryggeri som är lite för dåligt mottagna generellt. Enligt mig så har de ett par riktiga pang-bira, men i stort så är alla deras öl riktiga läckerheter. Jag tror inte de kommer orsaka mass-psykoser och allmän röjjar-skiva med denna dock, även om det kan vara en läckerbit i sommarvärmen. En IPA smaksatt med mandarinskal. Kan vara lagom trevligt? Kanske?

Boon Black Label Second Edition, Lambic – gueuze, 11440, Belgien, 75 cl, 98,70 kr, 6,4%
Ni som har hjärnan på skaft kommer ihåg denna från historiken. Nu kommer en ”second edition”, vilket är precis vad det låter som. Jag har inte provat second edition (även om jag har ett par står i skafferiet), men något säger mig att gillade du ettan kommer du även att gilla denna. För dryga 99 pix så får du en storflaska kvalitets-gueuze. Ingen tvekan på den. Det är t.o.m. så jag skulle vilja säga att du ska köpa en även om du inte är stormförtjust i stilen, slå upp en klunk till alla på din nästa middagsbjudning, så har ni lite att diskutera. (På bilden – 1st edition) Betyg: 4.5/5.0 (1st edition)

De La Senne Schieven IPA, IPA, 11487, Belgien, 33 cl, 35 kr, 6,8 %
Det här mina vänner, är en sambryggning mellan De La Senne, Jeff Bagby från Pizza Port (numera Bagby Beer Company) och Mike Rodriguez från Lost Abbey. Det kan vara en intressant mix av krafter som samsats för att få fram det bästa ur både Belgisk maltkompetens och Amerikansk humle-fetish? Vi får se, jag är spänd.

Electric Nurse/Dugges We R Family, IPA, 19799, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 6,5 %
Electric Nurse och Dugges är ju family på riktigt, så att den senaste collaben mellan dom heter just så är väl inget konstigt? Enligt uppgift en NE-style IPA (såklart) fullproppad med humle från Nya Zeeland bl.a. Låter lovande, men ingen lurar mig. Jag ska garanterat prova den såklart.

Evil Twin/Omnipollo Old Fashioned Lemonade IPA, IPA, 11470, USA/Sverige, 35,5 cl (burk), 49,90 kr (+pant), 7 %
Gillar du inte bärs? Inga problem, Omnipollo och Evil Twin har kokat lite skit till dig som du kan hälla rätt in i truten utan att tycka det är beskt eller konstigt. Det förutsätter att du gillar citron förvisso. Mången rutiga skjortor och skäggodlare kommer att stånga sina huvuden om denna, inte ett uns av klassisk IPA smak här inte. En 7-procentig citronöl som kan bli livsfarlig i sommar. Det finns inget som vittnar om styrkan i smaken dock. Sjukt god och sjukt törstsläckande. Jag rådiggade denna, men då är jag även fullt medveten om vilket rabalder den kommer att orsaka bland ”öl ska smaka öl”-folket. Säg inte att jag inte varnade dig. Betyg: 4.25/5.0

Founders Rhübaeus, Övrig öl, 99312, USA, 35,5 cl, 32,90 kr, 5,7%
Ännu en återvändare. Founders variant av hallonöl. Jag är inte stormförtjust i denna personligen. Jag tycker den är för maltig och konstig. Den går inte hem hos mig. Betyg: 2.5/5.0

Hornbeer Summer IPA, IPA, 10098, Danmark, 50 cl, 49,90 kr, 6,3 %
Stabila Danskarna på Hornbeer har kokat ihop en sommar-ölbärs som enligt namnet i alla fall antyder att den borde vara perfekt? Jag vet inte så mycket mer än det, förutom att de inte är direkt kända för att vara trendsetters, så räkna med en ”vanlig” hederlig IPA.

Mad Hatter Tzatziki Sour, Berliner weisse, 16682, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 4,2 %
Okej? Jag har aldrig provat något från Mad Hatter innan, men namnet på bryggeriet verkar även återspegla sig i deras öl? I alla fall just denna. En Berliner Weisse som försöker efterlikna Tzatziki med smaker av gurka, yoghurt och mint. Ja… Man tänker ibland att -”Vad skulle kunna bli knäppare än det här?” när man dricker vissa öl, men den sista ”knäppölen” blir nog aldrig bryggd?

Malduguns Pazem, Torr porter & stout, 19216, Lettland, 33 cl, 35 kr, 7 %
Malduguns Sena Eksistencialis Tukums, APA, 11710, Lettland, 33 cl, 34,10 kr, 5,9 %
Importören Original Brands håller kollen åt oss i Baltikum, och nu har de hittat det Lettiska bryggeriet Maldugun och deras brygder. Vi får lita på dom och ta till oss nyheterna och testa själva. ”Pazem” är en porter med svart thé och rökmalt. Sena E. är en APA bryggd med Kinesiskt grönt Sencha thé. De verkar gilla thé grabbarna i baltikum? Men det funkar säkert?

Nynäshamn 20 år Jubileumsöl, Witbier, 11201, Sverige, 50 cl, 33,10 kr, 4,8 %
Kvalitetsgrabbarna på Nynäshamn firar 20 år och med det så har man dessutom fixat ihop en ny öl till sig själva i present. En witbier till på köpet. 20 år är en imponerande resa, och man har hela tiden utsöndrat ett lugnt och genomtänkt produktutbud. Skål för 20 år till!

Ritterguts Bärentöter, Gose, 10711, Tyskland, 50 cl, 42,50 kr, 6,6%
Anrika Ritterguts som har stått med fanan högt i alla år för sin klassiska Ritterguts Gose fick något fyllesläpp på förra firmafesten och fick i ett delirium för sig att förnya sig. De har gjort en till öl! Stoppa pressarna – efter att ha täljt fram sin klassiker sen 1824, så har de nu skapat en starkare storebror – Gose Bock – som de själva kallar den. En ”amber gose” med kanel, apelsinskal, koriander och… wait for it… salt. Självaste Ritterguts meister själv vrider sig förmodligen 100 frivarv i graven, men vi andra provar den innan vi säger något annat.

Sthlm Brewing Hallon Sour, Övrig syrlig öl, 11882, Sverige, 33 cl, 36,50 kr, 4,1 %
Hå hå! Det här är en riktigt fin hallon Berliner. Nu har jag inte provat årets modell, men den förra var riktigt bra. Jag hoppas att Stockholms-kisarna har fått till det igen med den fulla hallonsmaken. Pang-prylar om så är fallet. Betyg: 4.0/5.0

Stigberget/Lervig Zipper, APA, 11426, Sverige/Norge, 50 cl (burk), 38,90 kr (+pant), 5,6 %
Våra Svenska stoltheter sladdade över till de glada Norrmännen och kokade ihop lite APA och slängde ner i Lervigs nya burkar. Jag har hört lite blandat om denna, men vi får väl testa själva och bedöma.

Tilquin Oude Gueuze, Lambic – gueuze, 11980, Belgien, 75 cl, 112 kr, 6,4 %
En riktig smällare från Belgien och dessutom på storflaska. Mitt råd här är ju såklart att köpa så många du får tag på. En riktigt, riktigt bra Gueuze som står sig alla dagar i veckan. På bilden: Lillflaska från 2016. Betyg: 4.5/5.0

To Öl Djuicy India Pale Ale, IPA 99721, Danmark/Belgien, 33 cl, 38,90 kr, 8,5 %
Dansk-duon spottar ur sig öl på öl och det är svårt att hänga med ibland. Namnet kan antyda att det skulle vara en NE-style IPA men jag tror inte riktigt det är så? En dubbel IPA ska vi kanske tillägga att det är, den klockar in på mäktiga 8,5%, så det är väl kanske inget man ska ta för många av med ut på utflykt med familjen.

Toppling Goliath Pseudo Sue Pale Ale, APA, 10710, USA, 47,3 cl (burk), 59 kr*, 5,8 %
Ja och så… Den senaste snackisen som cirkulerat på sociala media. För er som inte hängt med så har det jiddrats lite om denna och jag ska väl inte slänga ved på en falnande eld? Men – man bör veta att denna är burkad i Januari, så det är väl kanske med en nypa salt i minnet som man ska införskaffa sig denna burk. Trots allt så är det en av världens bästa APA’s, så det kan ju vara värt det om man vill skaffa sig en egen uppfattning. Jag avböjer dock vänligt men bestämt för min egen del, då jag har svårt att se att jag skulle få den minsta kick av denna då mina föregående bataljer med denna har varit av busfärsk kvalisort. Jag vill inte besudla mitt smakminne av denna utomordentliga öl. Tråkigt, men det finns gränser även för mig. Mitt Untappd-betyg skvallrar om 4.5/5.0 när den var färsk i alla fall.

Bildkälla: Collagebild – Systembolagets arkivbilder. Alla snygga bilder – Hopmaestro (även den lite skeva Rhübaeus)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *