Låtar som heter samma sak: ”Save Me”

Sommar, sol, galenskaper. Trots den fantastiska bilden på omslaget här så ska det INTE handla om B-filmer med klart dubiösa omslag (eller, vad fasen vet jag… jag har inte sett den så vad vet jag egentligen… det kanske är världens topprulle?), utan något som kommer att rulla lite oregelbundet under sommaren. En kombo. 2 låtar med samma namn… av olika grupper och i helt olika stil. Såklart finns det säker fler än två låtar som heter samma sak som vi kommer att ha (jag menar, Save Me är väl inte världens mest originella titel..) som titel i fokus, men det är skitsamma. Se det som en klackspark. Som något lite lattjo att kolla på medan du ligger på badstranden.

Okej? Fattar ni? Idag ska vi ha tysk power metal från AXXIS och svenska Göteborgsslingor från IN FLAMES!

Underbart, eller hur?

AXXIS hade med låten Save Me på andra plattan, släppt 1990. Jag gillar den här skivan, skarpt, men det är ju sjukt mycket kastratsång på den här plattan. Bernhard Weiss som står för sången har sina lederhosen så långt uppdragna i skrevet att det nästan spräcker glas när han tar ton.. och ändå lyckas man med konststycket att var fullständigt charmanta. Daterat. Bagatellartat. Lättlyssnat. Fantastiskt.

I jämförelse så är IN FLAMES ambitiösa och moderna med sin Save Me från ”Battles”, släppt 2016. Det är helt fantastiskt episkt, och på gränsen till pretentiöst dravel. Anders Fridén sjunger, IN FLAMES låter inte längre som de arga Göteborgsdödskillarna som de en gång var – och jag gissar att det här är en skiva som splittrar bandets fans. Bra eller dåligt? Du bestämmer.

Varsegod. Två låtar med samma titel, men heeeeelt olika. Vilken är din favorit?

2 reaktioner på ”Låtar som heter samma sak: ”Save Me””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *