Nynäshamns Ångbryggeri – Dragets Kanal

Öl: Dragets Kanal
Stil: Double IPA
Styrka: 8,5%
Bryggeri: Nynäshamns Ångbryggeri, Nynäshamn, Sverige
Var: Systembolaget – 10 April Små Partier.

Nynäshamns Ångbryggeri är faktiskt ett bryggeri som är lite ”bortglömt” av mig generellt. Visst har jag testat deras ypperliga Landsorts Lager och dagens objekt har jag testat ett par exemplar av varje år. Men i övrigt så är dom lite på kanten av någon anledning? Jag vet inte varför, de gör ypperliga öl (vad man kan läsa sig till och höra andra säga) och jag lovar härmed bot och bättring. T.ex. så har dom högklassiga porter och stouts, plus deras legendariska Tjockhult Tjinook och säkert mera ändå? Tipsa mig gärna i kommentarerna nedanför om din favorit så ska jag skärpa till mig.

Dagens filur däremot har jag njutit av flera ggr. innan. Den kommer varje år och den tweakas lite varje gång. Men även om den ändras lite för varje år, så har den alltid varit kanon. Även så i år.

 

Aromen bjuder på en svängom i den djupare delen av Körsbärsdalen, ni vet där de finaste frukterna och blommorna växer. Där man inte stress-odlar fram frukten i ett överdimensionerat växthus. Det doftar djupt sött men inte sockersött, nej, det luktar söt mogen apelsin och sensommarblomster. Det luktar moget helt enkelt.

Smaken är likaså den djupt söt och ganska maltbetonad, i alla fall om man jämför med många andra DIPA’s nuförtiden, denna har mer pondus på något sätt? Exotisk sötma blandas med en ganska djup men frisk malt. En sak jag tänkte på när jag drack denna, förutom att jag är en härlig kille, var smörgåsrån med ost och marmelad. Fråga mig inte varför? Skippa osten, men marmeladen ihop med brödet ploppade upp i huvudet hela tiden. Den känns bastant och reko. I eftersmaken så kommer det en välartikulerad beska som inte riktigt biter till, men den känns genomarbetad.

Det är en grym DIPA det här, men en sak jag blir lite förbannad på är dom här lilleputtflaskorna Nynäshamn envisas med att använda. Ja jag fattar, den använder dom förmodligen för att kunna ha ett hyggligt pris på sina öler, eller pysslar dom med någon förtäckt ”Drick inte för mycket nu grabben”-plan? Förutom det så är det inget att snacka om, det här är en av Sveriges mest genomarbetade dubbel-IPA’s.

8 av 10

Jag lutar mig tillbaka och drar på ”Keep your weeds” med Jex Thoth för det känns som att det är dags att varva ner inför helgen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *