Onsdagstips – Camden, Coppersmith och Nakd

 

 

”Alla goda ting är tre…”

Oj, nu blev det onsdag igen – här går det undan må jag säga.
Och jag vet att ni sitter som på nålar på att få stämpla ut snabbare än en oljad blixt och glatt skutta in på närmsta
butik och botanisera på hyllorna. Men vad ska man välja?

Frukta ej, jag är här – er bästa polare bland kapsyler och tombuteljer. Det lät nästan lite sorgligt på något sätt
men så är det. Och idag så har jag inte bara ett tips, utan jag har tre. –”Va?! Är du galen?”. Nja, men nästan.
Det släpps så mycket nuförtiden så här gäller det att hänga med. Och idag har jag lite nytt, lite äldre och lite special.

Vi kör igång.

NakdTonightIPA

Öl: Nakd Tonight IPA
Stil: India Pale Ale
Styrka: 5,5%
Bryggeri: Brewski / All In Beverage , Sverige
Var: Systembolaget Lokalt & Småskaligt (I butik runtom i Skåne, beställning för oss andra)

Japps, Brewski är bryggeriet som är hetare än Gina Lollobrigida var på 40-talet och tillsammans med sin distributör har de skapat märket ”Nakd” som är till för att lura fler förtappade själar in i fördärvet tillsammans med oss andra hantverksölsnördar. Om allt rullar på som det ska så kommer det att dyka upp flera varianter, men de började med en IPA. Tanken här är att den skall vara tillgänglig smakmässigt så att du inte gör i byxan om du är lite färsk in från avbytarbänken, alternativt om du helt enkelt inte är så förtjust i okristligt sönderhumlade IPA’s. Missförstå mig inte, den är fortfarande tillräckligt uppskrämd för att kunna passa oss alla.

Aromen är som sig bör tropisk och tilltalande dock med en viss duschkabinskaraktär. Ni vet lite … instängd fukt. Grapefrukt och citrus osar upp ur glaset.
Smaken drar iväg till bättre breddgrader och här kommer mango, papaya och stjärnfrukt. Den har en lite mineralaktig underton (därav stjärnfrukten, då vet ni vad jag menar?). En hygglig medel-lång beska dansar riverdance på tungan en stund och totalt sett så är det en trevlig IPA. Lätt i kroppen, precis som de tjejer/killar ni vill bli nakna med ikväll. Nakd Tonight alltså.

7 av 10 tvättar sina sängkläder efter ett besök av den här.

 

CoppersmithCheck

 

Öl: The King’s Checkmate Stout
Stil: Stout
Styrka: 5,9%
Bryggeri: Coppersmith’s Bryggeri, Västerås, Sverige
Var: Systembolaget Lokalt & Småskaligt (I butik Västerås, beställning för oss andra)

En del har problem med stilen stout, så därför tipsar jag er om den här om ni är riktigt sugna på att prova, men inte riktigt kan med mina tyngre tips på Imperial Stouts á la Yeti. En ”singel-stout” kan vara mysigt det också ibland. Coppersmith är ett ganska nytt bryggeri i Västerås som har fått ordentlig snurr på maskineriet ganska omgående skulle jag vilja påstå. Jag språkades vid med bryggaren och även ena grundaren på ÖÖWF2014, och jag upplevde dom som sjukt fokuserade på kvaliteten och även designen på ölen. Alla borde ju ha kvaliteten i fokus, men tyvärr verkar det inte riktigt så alla gånger? Håll ett öga på deras White IPA som kommer på SB framöver, den är riktigt delikat.

Den här stouten skulle kunna vara en perfekt inkörsport för en som vill komma igång men inte riktigt vågar. Den är slipad till perfektion och alla trubbigheter och utstickande anomaliteter bortpolerade. En ohyggligt ren och frisk stout. I mitt fall så är det inte önskvärt, då jag gillar mina lite ruffiga och skitiga, det ska hugga till i njurarna när man dricker en stout – men du kanske inte tycker det?

Aromen här är förutom ”stoutig” lite färgad av mörkare bär och ett uns lakrits – fräscht.

Smaken är väldigt ren och polerad och väluppfostrade chokladtoner umgås med en slöja av citrus. En lugn och skön eftersmak i mellan-bitter regionen tar vid och försvinner lite för snabbt för att vara riktigt OK i min värld. Det går dock inte att blunda för att det här är en bra singel stout.

6 av 10 gånger jag spelar schack så hamnar jag i schack matt inom 15 drag.

 

CamdenIHL

Öl: IHL (India Hells Lager)
Stil: Premium Lager / Hoppy Lager
Styrka: 6,2%
Bryggeri: Camden Town, London, England
Var: Systembolagets Beställningssortiment

Camden Towns är lite nischad mot lager varianter, eller åtminstone verkar de vara fascinerade av stilen, och jag skulle vilja påstå att de har full koll på hur man brygger en reko lager. De har släppt ett otal varianter på stilen, och nu häromsistens så gjorde dom en collab ihop med Mohawk som blev riktigt lyckad – Camden Versus Mohawk. Det som man kan ha missat är att deras nya lager på burk är släppt via Systembolagets beställningssortiment nu den 2:a Februari. Tyvärr med kollikrav på 24, men om du har ett par kompisar så kan ni gå ihop och dela på ett flak.

Den här rackaren har nämligen potential att bli en kioskvältare i sommar, så jag hoppas att den kommer som  hyllartikel senare. Det är en rejält upphumlad variant av lager, och Camden säger själva att de tar IPA’n till lageröls-nivå. Det är helt sant för här krullar det fint på tungan utan att för den delen bli för beskt eller stöddigt. Nej, ”lättdrucket” var ordet. Man skulle kunna marknadsföra den som ”Juice för vuxna”.

Aromen är fuktig och fruktig humle, med mango, mandariner och tokiga sommarupptåg.
Smaken är ett fuktigt och delikat humletäcke över en ung och frisk kropp av pilsnermalt. Du får all sommar du behöver här, svettig mango, nästan övermogna apelsiner, lite kladdig tallolja och tuggummit Juicy Fruit. Sjukt hinkbar.
Ser ni mig komma glidandes med ett flak av dom här i sommar så ber jag er tänka er för innan ni tigger en öl av mig, jag tror jag inte kommer att kunna släppa ifrån mig några av dom här? Sommar… watch out – here I come!!

8,5 burkar av 10 kommer det att stå IHL på i min pant-säck framåt sommaren!

 

Ähh, vi river av en thrash-rökare för att fira denna underbara onsdag. Jag lutar mig tillbaka och headbangar mentalt till F.K.Ü. och ”Black Hole Hell”. Då borde dagen gå ganska fort?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *