Rebellängeln Tipsar: DECAPITATED ”Winds Of Creation”

Det finns verkligen flera anledningar till att låta polska ungdomarna (ja, som de var då, när det begav sig år 2000) i DECAPITATED stå i solen som Tips.
Man kan berätta om den oerhörda musikaliska talangen man uppvisade, och den tragiska olyckshändelsen som kom att forma bandet framöver.
Man kan grotta ner sig i svinbra dödsmetall som är både meckig och svängig på en och samma gång.
Man kan besöka Polen, landet som verkar avla fram extremmetals-trummisar.
Bland annat.
Så – dra på dig dina slitna smala jeans, knyt gympaskorna, kamma fram luggen över din replokalsbleka panna och slit åt dig en urtvättad tischa med urtvättat tryck föreställande en mer eller mindre oläslig bandlogga.
Tipset denna gång är ”Winds Of Creation” med DECAPITATED, och vi klistrar in musiken med en gång så du inte missar något.
Nu åker vi.

Det första som möter lyssnaren är det ganska meckiga titelspåret. Det är en ren uppvisning och dessa ungars kapacitet rent musikaliskt. Fullt med avancerade takter, riff och egna små avfärder lyckas man lik förbaskat få ett flyt i låten, och det är i sig imponerande. Ändå tycker jag att det kanske är den knepigaste låten på skivan, en sån som växer med tiden men kanske inte tilltalar spontant. Det finns mer direkta sådana, exempelvis den ruggigt starka sviten med Way To Salvation, The Eye Of Horus, Human’s Dust och Nine Steps. I sådana låtar lirar bandet lika svängigt som direkt. Det är knäckande riff, stenhårda dödsdängor stundtals, men samtidigt med ett… ja, flow, i brist på bättre ord, som får en att le med hela kroppen och vilja… dansa. Imponerande, speciellt som man på bilderna i skivan ser att vi prata om ett gäng slynglar som inte kan ha passerat tonåren. På slutet gör man dessutom processen kort med SLAYERs Mandatory Suicide, och då får man klart för sig att detta gäng besitter talang utöver det vanliga. Om man nu skulle missat det så här långt.

Wojciech ”Sauron” Wąsowicz har en growl som är extremt grov och brötig, betydligt mer än senare ersättera och den ljusare och lite mer artikulerade som ”Rasta” står för på bandets sentida alster. Det ger en känsla av jänkarnas band som en gång var stora, och man kan tänka sig att det spelats en hel del MORBID ANGEL där hemma i de Polska pojkrummen.
Marcin ”Martin” Rygiel hanterar basen och Wacław ”Vogg” Kiełtyka gitarren, och vi finner anledning att återkomma till just Vogg alldeles strax. Först ska vi hylla trumspelet på den här skivan dock, ett trumspel som jag tycker är alldeles urläckert. Snabbt, tajt, svängigt.. Det är signerat Witold ”Vitek” Kiełtyka, men tyvärr får vi inte längre anledning att njuta hans skinnsmiskande.
Och det tar oss tillbaka till Vogg och ingressen av detta Tips. Den om att det ger en anledning att inte bara hylla skivan, utan även dyka lite i bandets historia – och det är en ganska sargad sådan.
Bandets turnébuss krockade nämligen med en timmerbil och satte nästan punkt för bandets existens. Den dåvarande sångaren Adrian ”Covan” Kowanek (detta hände på turné i Vitryssland, hösten 2007) hamnade i koma efter detta, och trummisen Vitek avled en liten tid senare i sviterna.

I dagsläget består bandet i huvudsak av Vogg, som på 2014 års ”Blood Mantra” och 2011 års ”Carnival Is Forever” har återkommit med DECAPITATED.
Ändå tror jag att det här är ett sånt där band som det liksom inte spelar så stor roll vad de klämmer ur sig, de kommer alltid att ställas mot hur de var då, innan olyckan.
Personligen fick jag bandet till mig från poolare Per för ett knippe år sen, och det här är en sån där skiva som jag periodlyssnar på. Stundtals inte alls, men så åker den fram ur hyllan och får 3-4-5-10 spelningar närapå i sträck innan den sätts tillbaka igen.
Det är en väldigt bra skiva, och inte blir dte sämre av den historia och den bakgrund som finns med bandet.
Tipset alltså. DECAPITATED ”Winds Of Creation”. Så ska en debut manglas!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *