Oskar Blues Ten Fidy

Öl: Ten Fidy
Stil: Imperial Stout
Styrka: 10,5%
Bryggeri: Oskar Blues, Colorado, USA
Var: Systembolaget – Små partier 18/3

”Pack it in, pack it out”

Idag så kommer det lite tillfälliga nyheter på Systembolaget, och denna gång även återkommande ”nyheter”. Den här lilla påskasmällsburken har vi sett förut ett gäng gånger. Det börjar bli som ett traditionsenligt återseende ungefär som påskagummor runt Påsk. Det kanske skulle vara det nya? Att påskagummor/gubbar måste lämna över en burk ”Ten Fidy” istället för någon risig kladdteckning som ser ut som att ett gammalt parkfyllo ritat den med ett stycke träkol och färglagt med övervintrade rönnbär och tuggade maskrosblad. Då skulle ungarna få godis i korgen så det hette duga vill jag lova.

Hursom, i burk såklart, det är Oskar Blues vi pratar om – hantverksölens burkpionjärer – och en redig Imperial Stout. Har du inte provat den så är det en varm rekommendation att du gör det å det snaraste.

Ten Fidy är kort och gott alkoholprocenten uttryckt i Amerikansk slang. ”Ten-Fifty” – 10,50 – även om Oskar Blues likt hårdrocksband á la Kiss och W.A.S.P. fått teorier kastade mot sig att ”Fidy” stavas med två ”D” och således är ”Fidy” en akronym. Ni vet ”Knighs In Satan’s Service” och ”We Are Satan’s People”, eller ”Vi Är Säjtans Piipel” som en viss TV-show’s programledare så käckt uttalade det på 80-talet. Det finns dom som säger att ”Ten” står för procenten avrundat och ”Fidy” står för ”Fuck the Industry and Do it Yourself”. Vad det står för är oväsentligt, för i slutändan så är det en kanon-bärs vi pratar om här.

Aromen är tjock och fet choklad, melass och söt tung bränd malt. Det osar lite syra här också, en syrlighet från röda bär. Det är som att köra ner snoken i en gryta med smält mörk choklad som har bränt fast lite, det händer oftast runt jul och om man är extremt okunnig i köket rent generellt.

Smaken är stor och maskulin, som en burk testosteron. Tung choklad och kakao trängs med brända toner och det blir en veritabel revolution i truten. Små lakrits-stick i kinderna och rosor på kinden från alkoholen. Solsken i blick och nattens mörker i glaset.

Eftersmaken är lång och stöddig, som en bitter tonåring på skolgården sitter den och pekar finger åt dig en lång stund. Jag älskart.

Det här är en riktigt påskasmäll vill jag säga, och om du som jag har lite svårt för traditionsenlig påsköl, så rekommenderar jag att du har ett par sådana här står i skåpet inför långhelgen som kommer.

9/10 påskakäringar behöver ingen kvast för att flyga till Blåkulla efter att ha tagit en Ten Fidy!

Jag lutar mig tillbaka och drar på ”Paint it Black” med Vi Är Säjtan’s Piipel

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *