Poppels Projekt 006 SMÖF 2015

Öl: Projekt 006: SMÖF 2015
Stil: American Pale Ale
Styrka: 5,2%
Bryggeri: Poppels Bryggeri, Sverige
Var: Systembolaget – Små Partier 2:a Oktober.

”Skaru me té SMÖF?”

Jodå, SMÖF 2015 i helgen som kommer, och vad kan vara mer passande än att stjälpa i sig årets festivalöl innan man ens kommer dit? Det tycker jag för övrigt är lite muppigt om jag ska vara helt ärlig. Om man brygger en öl till festivalen, så borde den rimligtvis premiäröppnas på samma festival? Så, då borde alltså denna lanseras på Systembolaget i släppet EFTER festivalen. Nu blev det inte så, och vad ska jag göra åt det? Inget.

Jag höll dessutom på att inte kunna prova den innan festivalen i alla fall, då det börjar bli mer en regel än ett undantag, att vissa öl tar slut på Systembolaget snabbare än en raggare sveper en Sofiero. I det här fallet så är det alltså 18.000 flaskor som var slut inom en timme efter släpp. Skitkul för dom som fick tag på den, mindre kul för dom som missade.

Här har vi för övrigt en ”major flaw”, eller en ”glitch in the Matrix” om du så vill? Det har inte ett dugg med den här ölen att göra, eller Poppels Bryggeri heller för den delen. Däremot Systembolagets rutiner och regler. -”Varför skriver du om det här då?”. Jo, för jag vill och jag kan, och jag stör mig på det. Men vi kan droppa det för stunden, vi tar det sist istället.

SMÖF då? Jo, i Söderbärke så anordnas i helgen som kommer, 23-24 Oktober, Söderbärke Mikro ÖlFestival. Ett 40-tal bryggerier är där och representerar, det anordnas live-bryggning av Närke Kulturbryggeri/Gänstaller Bräu, som brygger en barley wine och en ESB (olika dagar), seminarier i allehanda ämnen och allmänt gemyt. Precis som ölen i denna recension, så är biljetterna slut. Sorry! Heavy MetAle kommer dock att vara där, och så även jag på lördagen. Om du ska dit, så kan du få klämma och känna på mig och Per. Det är väl mysigt?

Årets öl då? Jo, som sagt så är det Poppels som har bryggt den. Det är en APA smaksatt med passionsfrukt och då vet alla innan att jag är lite svag för öl med just frukt i. Jag tycker det är kul med exotiska inslag i en traditionell och i vissa fall, lite uttjatad ölstil.

Doften är fräsch och somrig. Färsk humle, mango och passionfrukt (såklart). En något syrlig och stickig doft som jag gissar är passionsfruktens ”fel” krullar runt i näsan lite. Pigg doft.

Smaken är först precis som jag förväntar mig, krispig malt som ligger ”högt upp”. Humligt och superfräscht först, för att sedan få en lite syrlig final. Återigen så är det passionfrukten som spökar till det. Den gör faktiskt så att den blir lite för lätt. Tunn är fel ord, men den tappar lite ”oomph”. Oavsett så är det är riktigt fräsch pryl det här. Pigg och uppfriskande. Till skillnad från bilden som är tagen en riktigt risig dag, så tänker man på sommar och sol. Och med det, så gör den här ölen sitt jobb. Det är trots allt ett festival-öl.

Det ska bli ett nöje att prova den här igen på lördag, då det är en riktigt bra och lättdrucken öl.

7,5  (med snudd på 8) av 10.

Vad var det jag jiddrade om här ovanför då? Jo:

Om ett Systembolag tar hem, låt oss säga 24 flaskor, av en sort inför ett släpp så kan du inte som kund beställa den via weborder. Då får du vackert åka till ditt Systembolag och handla manuellt. Problemet är då att om den har tagit slut där när du kommer dit, och dessutom (som i det här fallet) tagit slut på websaldot, så är du rökt! Då får du inte tag på någon. Då gäller det att din lokala personal är på bra humör och det har gått en vecka, då får dom beställa internt via en annan butik. Men då kan den vara slut i hela Sverige.

Just i detta fall, så var min lokala personal på bra humör – det är dom jämnt, och de lyckades ta hem ett par flaskor åt mig. Tack för det! Men de ansvariga på Systembolaget bör ta en titt på detta problem. För det är ett problem, folk som har möjlighet springer och köper lådvis av en viss öl, medans andra står snopet och tittar på från sidan. Nej, ta bort den där spärren så att folk kan lägga weborders oavsett om deras hem-butik har tagit hem den eller inte.

Fan vad jag gnäller, eller hur? Jomen, jag är faktiskt från Närke.

Nej vi tar och lättar upp stämningen lite här inne, lättsam öl kräfva lättsam musik. Har ni lyssnat mycket på Graveyard på sistone?

1 reaktion på ”Poppels Projekt 006 SMÖF 2015”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *