Rådanäs Alter Ego

Öl: Alter Ego
Stil: Altbier
Styrka: 4,9%
Bryggeri: Rådanäs Bryggeri, Mölnycke, Sverige
Var: Lokalt runt Göteborg, eller Systembolagets beställningssortiment.

RådanäsAlterEgo1
-”Den där Hopmaestro, han håller hela tiden på och svänger sig med konstiga ölstilar!
Ja, så kan det vara, men det här är inte så konstigt. Tvärtom. Altbier är en klassisk tysk öl-stil.
Den är så klassisk, så att det är nästan ingen som orkar brygga såna här ordentligt längre. Alla ska ha mer av allt, mera humle, mera alkoholstyrka, mer choklad, mera kaffe, släng i frukt o.s.v.

Rådanäs Bryggeri gör tvärtom, de backar ner i historien. De vill inte göra en söt stout gjord på handmjölkad uttermjölk blandad med lufttorkade paradisäpplen plockade i Kazakstan och dessutom krydda allting med pincettplockade syltade enbär från Hacketorp. För info, det receptet är mitt, så våga inte kopiera det.

Nej, Rådanäs verkar vara ett klassiskt bryggeri, som dedikerar sitt arbete till ”som det var förr”. Inget fel med det, tvärtom, det gör t.o.m. så att de sticker ut med anledning av det jag skrev ovanför. Nu har jag inte smakat alla deras sorter, det här är min tredje. Jag har provat deras IPA ( gjord i klassisk, engelsk stil) och deras California Common, vilket också inte är helt vanligt att man brygger i volym i våra krokar. Deras ”Alter Ego”här överraskade mig på flera sätt. Jag trodde den skulle vara jättetråkig, men det är den inte. Bara du tar dig tid att tänka lite när du dricker den.

Den blir tråkig om du är en hipster som bara vill dricka det senaste, och jag ska inte lura någon, inte ens mig själv för jag är väl förmodligen själv en typ av öl-hipster? Men, det är därför det blir så viktigt med en öl som denna. Precis som med musik, så måste det finnas någon som dyrkar det traditionella och gör sitt yttersta för att hylla det som en gång var. Man går ”old school” helt enkelt.

”Altbier” är alltså traditionell tysk ale som mycket väl kan jämföras med traditionell engelsk ale. Skillnaden ligger i att man använder just tysk humle och malt. Om du har lite problem med allt för stöddiga humleligister från USA, så kan det här passa dig som handen i handsken.

Lukten som bubblar upp från den här är en åtstramad och sansad maltprofil. Lite söt och proper och just sådär tyskt gentlemanna-aktig. En välstruken skjorta och nytvättad kostym med en diskret doftande blomma i rockslaget. Den utsöndrar även en vissa aura av bröd och nötter.

Smaken är precis som jag misstänkte, jordnära och stabil men med en spjuveraktig glimt i ögat. En stabil maltgrund med lite frukt och nötter på sidan. Humlen är europeiskt diplomatisk och håller sig på mattan, den bidrar med en lite grå bitterhet och jag tänker på just Tyskland en gråmulen dag i September, där bonden strax söder om Düsseldorf sliter med sitt dagliga tarv för att hinna skörda det sista av humlen innan höstmörkret sväljer det sista av blommigheten som finns kvar i humleplantan.

Ja, det här är en stabil brygd som lätt kan förbises, men om du är inne på de mer traditionella stilarna så är denna ett måste. Kolla även in Rådanäs övriga sortiment, då flera av deras sorter nog kan passa dig om så är fallet. Jag blev positivt överraskad.

7 av 10 tyska jordbrukare tycker att du bör kolla in denna.

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på Tankard, inte för att dom är speciellt bra men dom är tyskar och gillar öl.

1 reaktion på ”Rådanäs Alter Ego”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *