Rebellängeln Citerar: Flemming Rasmussen, producent

Eh.. det där är inte Flemming Rasmussen, legendarisk producent av bland annat Metallicas tidigare skivor, tänker du kanske när du ser den här bilden.

Nej. Det är ju inte det. Det är en bild av senaste numret av Sweden Rock Magazine, nummer 9 år 2014, för att vara exakt. Ändå kändes det som precis rätt bild att ha som ”omslag” på även det här inlägget. Det som handlar om Citat. I tidningen får man en genomgång av en massa klassiska thrashplattor, och jag blev oerhört förtjust i artikeln där Flemming Rasmussen fick berätta om skapandet av ”Ride The Lightning” med METALLICA. Den var dels intressant, men kanske framförallt: det regnade citat i den. Roliga, fyndiga, pricksäkra citat. Så… varför inte låta Flemming Rasmussen berätta om det även för er?

Metallica ride the lightning flemmingrasmussen2013_638

”Jag tyckte det var det bästa albumet någonsin som tog form där och då. Mellan felslagen och de avspelade strängarna.”

”Självförtroende hade för övrigt ingen av grabbarna någon brist på. Det var mer än en gång jag fick gå in och försöka nå en kompromiss då flera av dem spelade över sin förmåga i ett och samma parti. Metallica har alltid handlat om att ligga på gränsen. Då mer än någon annan gång i karriären skulle jag vilja säga.”

”Cliff var nytänkande och använde så många olika pedaler och effekter att få ens förstod att dte var en basist de hörde. När skivan släpptes hörde jag många uttrycka sitt gillande för Kirks vassa solon när dte i själva verket var Cliff som imponerade på dem.”

”Det uppstod inget som kan räknas som ett bråk under hela vår tid tillsammans. Ha i åtanke att Metallica var ett band på ständig uppgång 1984. Varje dag innebar en ny seger. Det är först när band har hållit på så länge att de passerat den absoluta toppen och påbörjar färden nedåt som de stora problemen hopar sig.”

”Det jag tror att många misstar sig sig på är att Metallica skulle ha lyckats främst tack vare sitt låtmaterial. Så är det inte. Metallica är så stora som de är för att de tidigt bestämde sig för att bli störst och aldrig har släppt det målet. Låtskatten är verktyget de har använt för att bygga sin framgång, men slitet och attityden är vad som satt verktyget i arbete.”

Flemming Rasmussen, producent på METALLICAs ”Ride The Lightning”

Ja. Du märker. Det finns oerhört mycket bra och läsvärt, men jag ska inte förstöra mer av nöjet för dig som ska läsa hela artikeln. Det finns bland annat en genomgång av skivans alla spår och vad Flemming tycker om dem, dess placering och hur medlemmarna sköter sig. Det är en väldigt bra läsning, och han skräder inte direkt orden om ett spår som Escape

Mitt tips: köp tidningen. Bara den här artikeln är värd pengen. Själv borde jag göra en uppföljning av Doom in. Doom on. Doom down. – fast.. om thrash. Tipsa om lite nyare, bra musik i den fåran. Jag ska bara, som Alfons sa…!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *