Rebellängeln Tipsar: ARK ”Burn The Sun”

Det här bandet upptäckte jag i samband med att jag läste Anders Tegners utmärkta bok ”Yngwie J Malmsteen – Så Som I Himmelen, Så Ock På Jorden”. Där beskrivs hur i stort sett hela YNGWIE MALMSTEENs kompband (kan man säga så om det även innefattar sångaren?) har ett eget äventyr på sidan av. ARK innehåller Jorn Lande på sång, John Malacuso på trummor, Randy Coven på bas, Mats Olausson på keyboards samt Tore østby som gitarrist istället för nämnde Yngwie. Jorn har ju medverkat ofta förr som Veckans Tips (ALLEN/LANDE, JORN, MASTERPLAN och NIKOLO KOTSEV’S NOSTRADAMUS), men jag har aldrig förr hört honom sjunga på det sätt som uppvisas här. Musiken som levereras är progressiv och utforskande hårdrock, och det innehåller en hel del jazzelement. Grabbarna har helt enkelt kastat alla regler överbord och plitat ihop en skiva som är rolig att spela, antagligen både för dem vid inspelningstillfället, och för oss som lyssnare. Det betyder att vi får höra en sångare som Jorn anstränga sig för att leverera, och han klarar att låta både som isländska Björk och en calypsoinfluerad version av Seal (!) i spåren Absolute Zero respektive Just A Little. Mycket märkligt, och ändå bra.

Bäst är nog spåren Torn, Noose och inledande stökiga Heal The Waters, men hela plattan är riktigt spännande. Man vet helt enkelt inte alls vad som väntar, och avslutningen är dryga 9 minuter musiker som vill briljera. Jag förstår att det var lite jobbigt för Yngwie Malmsteen, det där att bandet verkade ha så kul och vågade exprimentera så mycket i en konstellation som innehöll hela gänget utom honom, men för oss som tar del av resultatet är det bara att njuta.


2001 släpptes skivan ”Burn The Sun”, och har du inte upptäckt ARK innan så är det väl dags nu, speciellt om du gillar referensramarna som rabblats upp. Öppna Spotify och njut, helt enkelt, så kan du dessutom läsa min intervju med Jörn på Werock. Fin fredagsunderhållning!

1 reaktion på ”Rebellängeln Tipsar: ARK ”Burn The Sun””

  1. Pingback: Hail, Jørn Lande! | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *