Rebellängeln Tipsar: OCTOBER TIDE ”Tunnel Of No LIght”

Ibland är livet riktigt enkelt.

Som när man som medioker hobbyskribent försöker hålla en blogg vid liv, där ett av inslagen är en serie som heter ”Rebellängeln Tipsar”, och där det går ut på att skriva lite och tipsa om riktigt bra skivor. 

Som när denna serie har sin årliga ”svarta november”, där temat för tipsen är att skivorna är motsatsen till glättiga och man får något sånt här i öronen.

OCTOBER TIDE är pusselbiten mellan tidiga PARADISE LOST och KATATONIA, och ”Tunnel Of No Light” är en sån där dunderträff att det är rent av löjligt.

Det är så vackert, svidande episkt och direkt på samma gång, och hela tiden beckmörkt.

Det är, på det hela taget, ett av de enklare tipsen jag sprungit på – men ändå var det nära att det inte blev av.

Jag recenserade förra given ”A Thin Shell” för Werocks räkning, men tyckte att skivan var sådär. Ojämn, framförallt, så när 2013 års platta landade i skivdiskarna lät jag den gå mig förbi.

Till dess att kompisen Per sa åt mig att skärpa mig, och att den här given var hästlängder bättre.

Han har rätt.

Den är riktigt bra.

Från första stund till sista är det en njutning att få lyssna på spår som Of Wounds To Come, Our Constellation, fantastiska Watching The Drowners (vilken titel… vilken låt!) och In Hopeless Pursuit.

Att det dessutom påminner om just tidiga KATATONIA är väl inte så märkligt, nämnas kan att de flesta låtarna (samt gitarrspelet) hanteras av Fredrik Norrman med ett förflutet i den gruppen – men jag tycker inte vi ska prata så mycket om just det förflutna egentligen.

Är det något som October Tide bevisar med ”Tunnel Of No Light” så är det att man är aktuella och som bäst just nu. Här och nu.


Ett perfekt tips i höstmörkret, kanske det optimala soundtracket till nordisk höst (ja, jag vet, jag säger det om i stort sett alla skivor som får sin kvart av berömmelse i just november månad…), och som sista reflektion kan man konstatera att skivbolaget Pulverized Records som vanligt har fingertoppskänsla när det kommer till svensk extremare musik.

Deras etikett har fasen blivit en form av kvalitetsstämpel, och i stort sett är det bara att köpa på chans när man ser den!


Nå. October Tide ”Tunnel Of No LIght” finns på Spotify, så kan vi fälla en tår tillsammans, en sån där tår som kommer sig av att det är vackert och sorgligt på en och samma gång…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *