Recension: RONNIE JAMES DIO ”This Is Your Life”

Det är knappast någon hemlighet, det där att jag anser Ronnie James Dio vara en av hårdrockshistoriens största sångare, och för min egen personliga del alldeles essentiell för min kärlek för hårdrocken.

Att han gått ur tiden är numera en saknad, chocken har lagt sig, och jag försöker hålla hans minne och hans sånger långt fram i spellistor och vid val av skivor – lika mycket för att hylla honom som för att jag ju faktiskt tycker att i stort sett allt kar’ln spelade in var snudd på fantastiskt.

En bra låt är en bra låt, och den tanken går verkligen igen på denna hyllningsplatta.

Kanske är det ett av de största tecknen på hur stor han var i jordelivet, och hur omtyckt han var, det faktum att man lyckats jämna vägen för en skiva där så många artister – trots olika management, skivbolag och intressen – enats om en utgivning. Det enda jag saknar är egentligen bidrag där de gamla kollegorna från RAINBOW (tänker då förstås på Ritchie Blackmore) eller BLACK SABBATH (Tony Iommi, Geezer Butler), men det här är förstås en skiva där man istället ska se till de som är här.

Och det är en galet lång lista med prominenta gäster.

ANTHRAX gör Neon Knights, TENACIOUS D The Last In Line, SCORPIONS ger The Temple Of The King, METALLICA ett medley med bland Kill The King och Tarot Woman och DORO Egypt (The Chains Are On). Som exempel, för det bara fortsätter, och i de fall man inte har ett helt band som samlats runt en låt så har man lyckats plocka ihop olika väldigt intressanta namn. SAXONs Biff Byford gästar resten av MOTÖRHEAD (och gör rent sångmässigt väldigt bra ifrån sig) på Starstruck, Corey Taylor från SLIPKNOT/STONE SOUR gör sitt bästa (men blir smiskad av Ronnie) på Rainbow In The Dark, Rob Halford slår sina påsar ihop med Vinny Appice, Doug Aldrich, Jeff Pilson och Scott Warren och kväker på Man On The Silver Mountain och Glenn Hughes gör en rent magisk insats på Catch The Rainbow.

Det är en enda lång kavalkad av superstjärnor som hyllar Ronnie James Dio, och Wendy Dio som satta samman skivan och står som producent har varit smart nog att lägga finstämda This Is Your Life sist, där han sammanfattar livets innebörd själv.

Det är här och nu som gäller.

Ingen vet när det tar slut.

Kloka ord, och eftersom skivans överskott går oavkortat till Ronnies ”Stand Up And Shout Cancer Fund” så är det egentligen bara för dig som inbiten rocker att hala upp lädret och köpa den.

Ja.

Du får en gammal version av Holy Diver med KILLSWITCH ENGAGE som du redan hört, men du får så många nya röster som ger sin version av en bra låt, och det är väl där någonstans det hela mynnar ut.

En bra låt är, trots allt, alltid en bra låt – även om den som sjunger inte riktigt når upp till förebildens topp. Och det är okej, speciellt en sån här gång.

Bästa Spår? Man får ju förstås bortse från själva låten, och se till de versioner som levereras, och jag är då väldigt förtjust i just insatsen på Catch The Rainbow, där Glenn Hughes, Rudy Sarzo, Craig Goldy, Scott Warren och Simon Wright visar var skåpet ska stå.

Betyget blir en fyra, och det beror närapå lika mycket på att man faktiskt ror ett sånt här projekt i hamn. Att få alla dessa namn att samlas under en flagga i dagens skiv- och musikindustri kan inte vara helt enkelt, och som sådan ska initiativet hyllas. (se bara vilket fåtal av låtarna som lyckats leta sig ut på Spotify…)

Och så var det ju det där med själva ursprungslåtens kvalitet….

RONNIE JAMES DIO ”This Is Your Life”: 4

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *