Rebellängeln Tipsar: BLOODBATH ”Nightmares Made Flesh”

Okej, BLOODBATH och deras andra platta ”Nightmares Made Flesh” är helt klart dödsmetall, men det här Tipset är inte alls riktat till dig som gillar dödsmetall.

Inte alls.

Det riktar sig faktiskt – hur konstigt det än kan verka – till dig som egentligen inte gillar dödsmetall. Eller rättare sagt, dig som tror att du inte gillar dödsmetall.

Anledningen är rätt enkel egentligen: alla sanna dödsmetalldiggare har redan den här plattan och har insett dess storhet, och det är kanske den ultimata skivan när det gäller att övervinna en skeptiker till rätt sida graven, så att säga. Den här skivan från 2004 innehåller nämligen inte bara eliten inom svensk dödsmetall (du har alltså Peter Tägtgren på sång/growl, Anders ”Blackheim” Nyström på gitarr, Dan Swanö på gitarr, Jonas Renkse på bas och Martin Axenroth på trummor), det är också ett typexempel på vad som händer när ett knippe begåvade musiker gaddar sig samman för att skriva bra musik.

Låtmaterialet är nämligen närapå fenomenalt, och det som faktiskt torde övertyga även dig som tror att du inte gillar dödsmetall.

Låt oss börja med storhiten, en av de bästa dödsmetalldängorna som någonsin skrivits: Eaten. Detta är inte bara ett låt som rent lyriskt sammanfattar allt, utan även har ett framförande som närapå bländar lyssnaren. Det är så starkt att det faktist tar ljust från övriga nummer. Inte för att de är dåliga, utan för att Eaten är bra. Sällan eller aldrig har ett dödsmetallband så enkelt och effektivt framfört en så bra låt, en sån som fastnar i skallen på dig alldeles oavsett om du har en febless för growl eller inte. Det bara.. sitter.

Och då är resten av materialet som sagt bra ändå.

Faktum är att jag följt bandet/supergruppen (för dig som inte vet sedan innan kan det vara värt att veta att medlemmarna alla är verksamma inom ”större” band så som OPETH, KATATONIA, WITHERSCAPE och liknande) från start och håller detta som deras klart starkaste platta. Låtar som Cancer Of the Soul, Brave New Hell, Bastard Son Of God, Soul Evisceration skojar man liksom inte bort. Man skulle kunna rabbla upp stora delar av skivan egentligen.

Faktum är att Rebellängeln här utmanar dig, icke-dödsmetallfan.

Lyssna på skivan, i dess helhet, två gånger. Lyssna, på riktigt. Ge dig hän. Samtidigt läser du denna fantastiska WikiHow om hur man lär sig älska dödsmetall. Om du därefter påstår att du inte gillar den så hör du av dig via mejl, chief-rebel-angel@hotmail.com så ska undertecknad se till att gräva fram ett bra tröstpris av mjukare sort.

Det känns ändå rätt riskfritt.

Jag är nämligen helt säker på att du efter två varv med ”Nightmares Made Flesh” gillar den, alldeles oavsett om du diggar döds eller inte!

(P.S – för dig som gillar BLOODBATH så rekommenderas läsning i form av recension av senaste given ”Grand Morbid Funeral” så att du får lite mer til livs! – D.S)

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: BLOODBATH ”Nightmares Made Flesh””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *