Rebellängeln Tipsar: ELEVATORS TO THE GRATEFUL SKY ”Cloud Eye”

Det är verkligen inte ofta vi har stoner eller fuzz rock som Tips här. Eller ens i andra artiklar och inlägg för den delen – men nu är det dags, och anledningen är som så många gånger förr faktiskt rätt mycket slumpens skördar. Det handlar den här gången om Palermobördiga ELEVATORS TO THE GRATEFUL SKY och deras ”Cloud Eye”, en skiva som jag fick i lådan 2013 från eminenta Record Heaven/Transubstans Records… men inte riktigt gav så där vansinnigt mycket tid då
Slumpen den här gången bestod i att det var morgon, tidig morgon. Augusti, och jag jag hade börjat om jobb och träning efter semester. Just den här torsdagen var jag trött och lite grinig av just den där anledningen, och fingrarna rullade runt på iPod-hjulet för att hitta något lämpligt soundtrack till det humöret. Fullt i bussen, stänk av regn på rutan. För trött för aggressiv black eller döds, och av någon anledning som jag egentligen inte kan sätta fingret på så stannade jag på just ELEVATORS IN THE SKY. ”Vad fan… var inte den rätt kass? Eller har jag fel? Det kanske passar den här sopiga morgonen ändå…” 
I vanliga fall har jag ett fysiskt ex av i stort sett alla skivor som blir Tips, men detta är ett undantag. Kanske är det därför jag inte lyssnat på den sen 2013, eller ens tänkt på den?

Skivan startar med lite brusig intoning av en gitarr och sen rakt på ett ganska monotont, nedstämd och lite trist riff. Hela inledande Ridernaut är faktiskt mest bara tung och ganska… ja, BLACK SABBATH-lik. Perfekt för just den här morgonen. Men sen händer det sakta grejer. Andra spåret Sonic Bloom kastar av sig den där dystra filten och bjuder på bra sväng helt plötsligt, och i tredjelåten Red Mud så får man helt plötsligt dessutom lite blås ungefär halvvägs in i låten. 
Baske mig om jag inte satt där och började le som ett fån mitt i alltihop?!?
Sen rullar dunderlåtarna och riffen in som pendlarbussarna från Stockholms förorter en torsdagmorgon. Stadig strid ström. På ”Cloud Eye” heter de Turn My Head, Handful Of Sand, Sirocco, The Moon Digger, instrumentala med grymt sköna Mirador eller titelspåret Cloud Eye som exempel. Svänget är totalt, till min överraskning där i bussen den där tidiga torsdagsmorgonen, något som bekräftas av ”grannens” sura min när hon tittar på mig där jag knappt kan hålla mig från att headbanga och spela lufttrummor på mitt säte.
Så kan det.
Det är som sagt inte ofta det blir stoner i mina lurar, men tydligen är det bra skit när det händer. 
Promomaterialet säger följande om bandet, för de av er (Stones!) som är intresserade av att veta mer:   
ELEVATORS TO THE GRATEFUL SKY (ETTGS) hails from Palermo, Sicily, a place where scorching heat makes music – and stoner rock, in this case – particularly angry and dazed.
Combining 70’s heavy rock riffing with psychedelic flights, doom metal dirges and a whole palette of influences, ELEVATORS TO THE GRATEFUL SKY aren’t afraid to
roam across different styles while keeping their fuzzed-out wall of sound intact. This record is embraced by a beautifully drawn artwork – made by Sandro (vocals) – that really
embodies the psychedelic experience and allows you to join the turbulent world of ETTGS.
Don’t miss out on this stone-rocker from Transubstans Records!
Recommended for fans of SLEEP, DOZER, KARMA TO BURN, KYUSS

För er som inte vill veta om annat än musiken så rekommenderas förstås att du går direkt på plattan. Mycket nöje!
 

1 reaktion på ”Rebellängeln Tipsar: ELEVATORS TO THE GRATEFUL SKY ”Cloud Eye””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *