Rebellängeln Tipsar: MANDATORY ”Catharsis”

Det är rätt många som följer serien med Tips för att få chansen att upptäcka ett nytt guldkorn, något man kanske inte ens hört talas om innan. Om förra veckan var tvärtom mot det (RIVAL SONS som faktiskt var ett måste snarare än något annat) så är det precis vad som händer den här veckan, för… hand upp alla ni som innan ni såg den här texten hade koll på MANDATORY. Jag gissar mig fram till att det inte är så vansinnigt många. Österrikarna säger sig vara ett melodiskt dödsband vars andra skiva ”Catharsis” levererar ”neckbreaking riffs, highly intense vocals and even more shredding and complexity” jämfört med debuten ”Carbon Black”.

Jag vet inte det jag, men däremot har ”Catharsis” något som gör att man vill lyssna på den. De bästa spåren fäster väldigt enkelt, och även om man som band rör sig i trakter av den mest lättuggade Göteborgsdödsen kombinerat med lite inslag av metal core så har man en förmåga att leverera väldigt smittsamma riff och lättnynnande refränger. Låtar som Act I: Tragedy, Emperor, Shadowmaker eller Act II: Catharsis är kanske inte de mest komplicerade som skrivits, men de har just det där extra. Det som gör att man fångar upp dem i bruset och vill lyssna lite extra.

Bandet består av Markus Hundsberger (sång), Mike Pfaffenhuemer (trummor och sång), Manuel Rohrauer och Chris Hörmann (båda sång och gitarr) samt Leo Wolfmayer (bas), och samtliga hanterar sina instrument på ett bra sätt. Två saker framgår ganska tydligt när man spelar ”Catharsis”, det ena är att bandet verkligen vill saker (det lyser igenom, glädjen och önskan att verkligen ta bandet så långt det är möjligt går nästan att ta på), det andra är att man bara är i början av sin resa. Anledningen till det sistnämnda är att det låter snyggt, det träffar stundtals väldigt bra och det finns något som gör att man vill fortsätta lyssna. Det som saknas för att det ska bli extraordinärt är att det också ska bli en aning mer unikt. Men – missförstå mig inte.

Det här är en bra skiva, och ett toppentips för dig som söker ganska rättfram, svängig och lättlyssnad melodisk döds där bandet levererar såväl när det gäller insatsen på instrumenten som när det gäller att skriva hållbara låtar. Produktion är rätt snygg, och MANDATORY har med ”Catharsis” visat vad man kan. 2011 vann bandet tydligen något som heter Live Award (i kamp med ca 1000 andra band från sex olika länder), och det backar väl dessutom upp känslan jag försöker beskriva – den att bandet faktiskt kan spela och leverera.

Så.

Tipset den här gången är antagligen okänt för dig, men väl värt att kolla upp om du gillar exempelvis IN FLAMES mer polerade sida. Du har hela klabbet nedan, bara att skruva upp volymen och utbilda arbetskamraterna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *