Rebellängeln Tipsar: MOUNTAIN WITCH ”Burning Village”

Vi har alla våra Tipsare. Våra musikaliska ”sugar daddys”, våra vattenhål där vi kan plocka upp soniska godsaker i trygg förvissning om att det är bra grejer. Och grejer vi antagligen inte hittat på egen hand. Rebellängeln har flera stycken (ett par exempel är kompisarna R2, Per och Jolly Jonny, eller bloggarna Stones på Tune Of The Day, Christofer på Flyg, Audio och Vision eller David Snusgrop på Metal Bastard) – och precis som du förstår är Tipset denna gång på rekommendation från av dessa Tipsare. 
Vi pratar om den kanske mest konsekventa av dem alla. Bloggen Metallbibliotekarierna, där man samsas om utrymmet och publicerar en Fredagslista varje… hm.. ja.. fredag. Martin Bensch, Alexander Bergdahl och Susanne Johansson levererar en lista som varenda gång är helt lyssningsbar (minst) och full av guldkorn (oftast). Den största utmaningen är faktiskt att orka/hinna sätta sig in i alla nya akter som swishar förbi!
tyska MOUNTAIN WITCH var det, om jag inte missminner mig, Susanne som hade med på listan. Omslaget i kombination med beskrivningen av klassisk organisk 70-talshårdrock räckte för att jag skulle kolla in plattan mer, och att det på konvolutets insida ges mest plats till uppmaningen ”PLAY IT LOUD!” gör ju inte saken sämre.
För så är det.
Detta är musik som mår allra bäst av att spelas högt. Det ska skramla lite, det ska skava lite, det ska vara lite fuzz i gitarrljudet. Det svänger, det kommer direkt från hjärtat. Precis som sig bör med sån här musik.
Och det är bra låtar. Väldigt bra låtar. 8 stycken totalt, från inledande The Dead Won’t Sleep till avslutande Isle Of Bones. Allra bäst är antagligen The Cold Hands Of Fate och At The Mountains Of Madness med sina direkta sväng eller Haunted By War med sin enkla men smittande refräng. Nämnas ska också Stone Age Funeral med sin underfundiga text, även om det nog är den låt jag tröttnar fortast på – men alla låtar är som sagt bra.
MOUNTAIN WITCH känns väldigt lo fi dessutom, utan att det blir pannkaka.
Känslan är att man mer eller mindre pluggat in grejerna och spelat in medan man står i samma rum och lirar igenom låtarna (inte sant egentligen om jag förstår saken rätt, skivan är inspelad 2015 av Hauke Albrecht på Rekorder Studio i Hamburg och har lite för ren mastring för att det ska vara bara ”plug and play” – men känslan har man fått fram).
Bandet har en lite udda sättning, där starke mannen heter Rene Roggmann och hanterar sång och… trummor. Ovanlig kombination. Tobert Knopp lirar bas, och Rene Sitte hanterar gitarren. ”Burning Village” är bandets tredje platta sedan man sparkade igång 2010, och eftersom den släpptes 2016 så kan vi förhoppningsvis se fram mot nytt material med denna tyska trio hyggligt snart.
Hade du koll på dem innan, eller kan du också tacka Susanne på Metallbibliotekarierna?
För egen del innebär detta Tips inte bara möjligheten att ”sprida ordet”, det är också ett perfekt sätt att kliva ut ur svarta november. Vi närmar oss istället jul, årsbästalistor och annat kul. Det finns inte många bättre sätt att fira en sådan sak än att sparka stjärt med en bra, lättlyssnad rock’n’roll-stänkare som detta.
MOUNTAIN WITCH ”Burning Village” är ett givet Tips. Lyssna!
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *