Rebellängeln Tipsar: SVARTIDAUÐI ”Flesh Cathedral”

Har du varit på Island?
Det är ett mycket speciellt landskap.
Jag har visserligen enbart varit där under hösten, men känslan är att det faktiskt inte skiljer sig sådär vansinnigt mycket mellan de olika årstiderna.
Island känns kargt.
Vilt. Med egna regler för naturen, oavsett om det är vindpinade små buskar och ljung, storslagna vattendrag, häpnadsväckande gejsrar eller svart sand.
Jag berörde det här en aning när isländska SÓLSTAFIRs senaste alster ”Otta” recenserades. (utmärkt skiva!, med en given placering på Årsbästalistan 2014
Men det känns faktiskt ännu mer relevant i samband med Tipset den här gången.
Vi ska ha isländsk black metal som följer samma känsla som naturen på sin hemö Island.

SVARTIDAUÐI (eller, med små bokstäver så det ser riktigt jävla tufft ut: Svartidauði) med plattan ”Flesh Cathedral” är en närmast svävande upplevelse som breder ut sig och låter oss lyssnare följa det i skuggor höljda bandet över ödsliga vindpinade vidder.
Skivan innehåller endast fyra låtar:
 
I. Sterile Seeds
II. The Perpetual Nothing
III. Flesh Cathedral
IV. Psychoactive Sacrament
 
..men kliver ändå in på styva 56 minuter. 
Inga små lättviktare till låtar alltså, och för det mesta är det som bjuds black metal i mellantempo med mer fokus på känslan än på ett jävla piskande.
Sången kan vara rätt knepig att komma tillrätta med – den är inte speciellt markerad eller central, och nästan som en bisats många gånger – men över skivans speltid så vänjer man sig och när sista spåret till slut klingar ut (detta efter att sista typ 8-9 minuterna svävat nästan hypnotiskt förbi) så tycker man att det funkar utmärkt.
Bäst på skivan är ändå de känsliga och snygga men enkla gitarriffen.
De är ofta upprepade, i samma takt, i samma ordning och ger en riktigt härlig känsla.
Malande, men med just det där draget som jag tycker man kan känna på plats på Island.
Kargt.
Vackert.
Lite öde.
 
Alla fyra låtarna är bra, och även om de alla är långa så är inget av dem instrumentalt. 
Skivans höjdpunkt och tillika SVARTIDAUÐs maxprestation är en dunderlåt, tillika titelspår på den här plattan: Flesh Cathedral. 
Den låten i sig är anledning nog för att kolla in plattan om du tillhör dem som vill ha låtar till en spellista, men jag hoppas att du har ork att kolla in hela skivan.
Låt den mala lite i bakgrunden och sväva på känslan.

Bandet själva kallar det för ”Heisendarokk”, samtidigt som man turnerar med band som polska MGLA och svenska BÖLZER. Det och annat hittar du på bandets Facebooksida (där du för övrigt också ser vad jag menar med att man får följa dessa i skuggor höljda individer).

Kolla in SVARTIDAUÐI och deras grymma ”Flesh Cathedral”. En isländsk motsvarighet till vår novembermånad, månne – och riktigt bra black metal!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *