Through eyes of glass – Glastestet – Del 2

Jodå, i del 2 så fortsätter vi med ett par glas till. Idag blir det tre stycken riktiga tungviktare. Dagens tre glas är alla riktigt tunga och gedigna viktmässigt. Ordentliga glas för riktiga öldrickare. Två klassiker och en nyhet. Klassiskt veteölsglas, klassiskt pilsnerglas och en modern sejdel i form av Spiegelau Refresh. Precis som i del 1 så kommer dessa glas från www.sejdelshoppen.se och namnet i respektive rubrik är en klickbar direktlänk till det glaset.

Veteölglas 0,5 liter

SchneiderW1

Jag är som bekant inget stort fan av veteöl, men ska jag dricka veteöl, då ska det banne mig vara i ett klassiskt reko glas. Som det här.
Form/design:
Det klassiska veteölsglaset ska vara högt och rymma en hel 500 ml flaska, med tillhörande skumkaka. Det är så det är bara. Av tradition så är de flesta tyska veteöl levererade i sådana flaskor, och får du inte i hela flaskan i glaset, så går du miste om ölets karaktär från bottensedimentet. Det är t.o.m. så att du nästan kan strunta i att dricka en tysk veteöl om du inte har ett tillräckligt stort glas. Du måste få med ”slumpen” i botten. Punkt slut. Det här glaset är perfekt i alla avseenden.

Användarvänlighet:
Det är precis rätt storlek och det är ordentligt pondus i glaset. Det känns inte som att det skulle gå sönder av sig själv hur som helst. Det väger dryga halvkilot och har bra balans. När man häller i flaskan så behöver man inte vara så orolig, bara man häller i korrekt och pausar för en sista ”swirl” innan man dunkar i resten. Att dricka ur så är det en ren fröjd. Ordentlig greppyta och det är rekorderligt. Aromutsläppet är lagom, men det får faktiskt stryka lite på foten tycker jag när det gäller den här stilen. Det är lättdiskat om du diskar för hand, men här är det för högt om du diskar i maskin.

Omdöme:
+ Ordentligt gods med en diger känsla
+ Rymligt och tilltaget (det rymmer 65 cl)
+ Gott att dricka ur.
– Lite för högt för maskindisk.
= Ett prisvärt och ordentligt klassiskt glas. Ett måste för veteölsälskaren.

Pilsnerglaset

PilsnerLeftHandPolestar

Form/design:
Den här designen kan man väl säga är en klassiker med en twist? Det är högt och rakt och ganska stilenligt. Men det är även anonymt och sänder i stort sett inga känslor som sticker ut, precis som en pilsner med andra ord. Nej nu var jag lite taskig, men faktum är att pilsnerns storhet är ju just att den ska vara stram och tillrättalagd, så på det sättet så borde det här glaset vara perfekt.

Användarvänlighet:
Det är absolut inget fel på det här glaset i stort, men det är faktiskt en grej som inte är så bra. Glaset är ”halvtjockt”, alltså varken eller. Och designen erbjuder att hålla med hela slutna handen i ett bottengrepp, vilket i sin tur gör att du värmer upp ölen. Är du en hävert på att skotta i dig bärs så är det väl inget problem, men om du vill konsumera i rimlig takt, så är det inte så bra. Och just pilsner/lager tycker jag förlorar sin charm när den är fes-ljummen. I övrigt så är det ett OK glas.

Omdöme:
+ Enkelt och inga krusiduller
+ Lättdiskat
+ Stilrent
– Lite tråkigt
– Uppvärmningseffekten är ganska hög om du håller det i handen hela tiden.
= Ett prisvärt och reko glas om du vill ha ett par pilsnerglas stå i skåpet.

Spiegelau Refresh

SpiegelauRefresh

Form/design:
Jahapps, nu är det slutlarvat. Är du en sån som gärna dricker dina öl ur sejdel? Då måste du kolla in den här. En modern variant av en klassisk design. Tungt, tjockt glas och risk för tennisarmbåge eller andra utslitningssymptom om du dricker för mycket ur den här. En klockren, slät design som gör det lätt att inspektera ölen, den har ett ordentligt handtag. Dock så både känns och ser den modern ut. Den har även en liten tvist. I botten så har den små ”turbin-vingar” som är designade så att du skall kunna vispa upp skummet igen och få en skumkaka.

Användarvänlighet:
Förutsatt att du är normalbyggd och inte någon undernärd stackare som knappt orkar lyfta fjärrkontrollen till TV’n, så är denna sejdel mer eller mindre perfekt. Slätt glas underlättar rengöring, det ser snyggt ut med ölen ihälld och det är extremt gott att dricka ur. Sen om turbinen funkar bra eller dåligt kan vi väl diskutera, den funkar… sådär, enligt mig. Det blir lite mera skum, det blir det faktiskt, men det kanske jag som är dålig på det och inte har rätta knycken?

Omdöme:
+ Ordentligt hantverk, det här klarar den värsta Oktoberfest.
+ Genomtänkt design
+ Lättdiskat
– Kan inte komma på något dåligt med det.
= En perfekt sejdel och egentligen den enda du behöver om du dricker mycket pilsner. Rekorderligt!

 

Jag återkommer med del 3 inom kort.

Avslutningsvis så kan ni glo på den här filmen om just Spiegelau Refresh, där principen förklaras med pedagogisk precision.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *