Rebellängeln Tipsar: THE MOTH GATHERER ”A Bright Celestial Light”

…jag vet inte vad ni tycker, men för mig är ett bands namn ganska viktigt. Det säger en hel del om själen på bandet, och jag gillar när namnet är i samklang med den musik som framförs.

THE MOTH GATHERER är i mina ögon ett alldeles utmärkt namn om man som duon Victor Wegeborn och Alex Stjernfeldt vill spela sludge med alla känslomässiga volymknappar uppdragna till tio.

Det klingar samhörighet med musiken.

Möjligtvis klingar det en del ekon från utmärkta filmen ”När Lammen Tystnar” också, men det är nog bara min klart skruvade hjärna som associerar de två elementen.

”The Bright Celestial Light”, inspelad under perioden 2010-2012 och dedikerat Kurt Arne Wegeborn (1935-2012) innehåller 5 spår som alla vindlar sig framåt i sin egen värld.

Inledande The Water That We All Come To Need innehåller allt från en smygande inledning till extrovärt buller och en liten electronica-slinga i mitten. Intervention har en bärande melodi och en skörhet (mycket kanske tack vare gästsång från en ”member 1” som ger en fin kontrast) och på den vägen kan man fortsätta med samtliga spår. 

Alla är långa, mellan 8 och dryga 10 minuter, så skivan som helhet är en stadig pjäs trots sina få låtar. Det händer ändå så mycket i respektive spår att det inte på något sätt känns långt, och det är förstås det allra viktigaste en sådan här gång.

Vid första anlyssningen kan man också tänka sig att detta är musik som lämpar sig väldigt väl för den stående temamånaden November här på bloggen, då de musikaliska tipsen utgör ett passande mörkt soundtrack till det som då är vårt nordiska väderläge, men… så tycker jag inte att det är vid närmare inspektion.

Här finns förstås en del desperation och klagan, men det finns också tydliga passager av hopp och glädje.  Alltså – alldeles lagom för den här tiden på året, när mörker råder generellt men man ändå kan se en ljusnande framtid framför oss. I alla fall när det gäller väder och vårt svenska utomhusklimat…

För övrigt måste jag säga att bandet håller stilen när det gäller titlar inte bara i bandnamnet. Spåren heter alltså The Water We All Come To Need, Intervention, A Road Of Gravel And Skulls, A Falling Deity samt The Womb, The Woe, The Woman. Erkänn att det luktar doomig sludge?! Mina favoriter är The Womb, The Woe, The Woman samt framförallt Intervention som jag tycker är en bra och ganska lätt inkörsport.

Sedan skivan kom ut på Agonia Records 2013 så har bandet adderat Svante Karlsson som medlem, och det ska förstås bli väldigt spännande att se var det tar bandet. Enligt deras Facebooksida kan vi se fram mot ny musik från dem under 2015 – en anledning så god som någon att faktiskt redan nu lyssna in sig på ”A Bright Celestial Light” så att du kan hänga med i bandets utveckling.

Bra att du hänger här då, så du inte missar THE MOTH GATHERER!

 

1 reaktion på ”Rebellängeln Tipsar: THE MOTH GATHERER ”A Bright Celestial Light””

  1. Pingback: Gäst: THE MOTH GATHERER | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *