Founders Big Lushious

Öl: Big Lushious
Stil: Imperial Stout
Styrka: 7,8%
Bryggeri: Founders Brewing Company, Michigan, USA
Var: Systembolaget – Små Partier 6 Mars

Va? En till öl från Founders?
Ja, vad ska man göra, den här kommer också nu på fredag, och den är lite svårare. Både i tillgänglighet
och i sitt utförande. Den här filuren kommer från Founders Backstage Series, nr 11. för att var exakt.
Det är en ”small batch” serie där Founders tillåter sig själva att fixa och trixa lite.
T.ex. så har dom gjort sin ”Old Curmudgeon” som ”The Better Half” där den gamle gringubbens bättre hälft representeras av
längre lagring och tillsättande av lönnsirap. Eller ”Doom” som är deras DIPA ”Double Trouble” som fatlagrad variant.

Och så har vi dagens skönhet då. ”Big Lushious”…
En Imperial Stout som trots allt inte är så himla stark i procent. Men den är fullproppad med choklad och hallon.
Dessutom så kommer den i storflaska.

Jag är lite kluven till fenomenet med att blanda i massa prylar i ölen. I alla fall om du frågar mig rätt upp och ner om vi möts.
Då börjar jag svamla om att det är en kul grej om man blandar i frukter och bär, eller handplockade kakao-bönor från Honduras lagrade i
en oskulds högra strumpa 45,5 dagar. Men väldigt ofta sen när jag smakar på drycken ifråga, så hyllar jag den likt en frikyrkopastor som
talar i tungor. Så det är väl lika bra jag erkänner? Jag diggar konceptet, och det skänker en dimension till ölbryggandet som få andra drycker kan matcha. Möjligtvis alkoläsk då kanske, men det är i samma liga som att man har i krysantemum i moonshine.

Så hallon och choklad alltså? Kan det vara gott? Det är klart det är. Och det är så gott så att du blir förvånad först.
Det är som att någon på bryggeriet fyllde år, och en stackars pannknekt snubblade när han bar in hallontårtan på grund av en
okrontrollerad provsmakning någon timma innan och den flyger iväg och landar i en tank med stout… och ingen hittar den trots idogt sökande.

Aromen skänker samma känsla som att sticka ner snoken i en Aladdin-ask (innan de tog bort körsbärspralinen). Det luktar såklart choklad, mjölkchoklad, inte mörk bitter choklad. Någonstans i mitten så ligger det hallon och pyr, lite som körsbärspralinen gjorde när den fanns kvar. Röder och finer, dock instängd och fjättrad av väggar av choklad. Det finns inte så mycket rostade toner här inte, så jag förväntar mig ingen fyllig mörkrostad bomb.

Skummet är värt en extra notering här. På bilden så är det inte så högt, men när jag hällde upp den så var jag tvungen att ta en liten tjuv-slurp. Det smakade hallongodis, nästan som en sån där röd Ferrari-bil ni vet som brukar ligga och skramla runt i en lösgodispåse på fredagskvällen när barnen somnat ifrån Disneyfilmen så är man där och snokar. Syrligt och löjligt gott.

Smaken för övrigt är inte alls lika bärig, men du får först en sammetslen och ganska fet chokladsmäll. Den är ovanligt tjock för att vara så lätt i procenten (för en Imperial Stout), tjock men len. Fyllig och ren choklad utan bittra toner grundmålar munhålan. Sen kommer hallonsmaken, och den håller inte igen. Ni vet att hallon blir extremt surt i naturell flytande form, det vet alla som någon gång gjort egen hallonsaft? Man måste sockra på duktigt för att inte smaklökarna ska stämpla ut och lägga in sig på rehab i 1 månad. Så är det inte i den här, så jag undrar vad dom har gjort, och hur dom har gjort det? Denna hallonsmak viker ut sig som en pressenning över tungbladet, lite söt och nästan sliskig så sköljer den igenom hela munnen och klibbar sig fast överallt där den får chansen. Ganska snabbt så ebbar det dock ut, och ger dig en pigg och frisk eftersmak av hallon, inte för surt och inte för sött. Ganska perfekt faktiskt, eftersmaken är gudomlig. Sjuk öl det här.

Slutkontentan blir dock den här: Ölen är cool, en pigg idé som lutar åt tänket med dessertvin eller andra roliga drycker folk skulle kunna peta i sig efter en stadig bjudmiddag… och jag diggar den hårt. Men tack vare den stora flaskan, och en liten aning för söt karaktär, så håller den inte hela vägen ut. Det här är en ypperlig bjudflaska. En sån som du köper och ställer i din källare, och inväntar rätt tillfälle när den där tjejen/killen till slut skall komma på besök som du har gått och trånat över i smyg. Hon/han kommer dock aldrig på besök, så du får dricka upp den själv i alla fall. Därför skulle denna passa mycket bättre på liten flaska. Det blir lite lite för mycket att sleva i sig en sån här själv, även för en luttrad öldrickare som jag. Men för all del, köp en och ställ undan en stund, det är en ganska unik öl som kan vara värd sitt pris om du är riktigt intresserad. Det finns inte så många flaskor heller i släppet, runt 300 tror jag, så passa på!

8 av 10 får den här, komplett dessertöl men för stor flaska och högt pris.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *