Rebellängeln Tipsar: UNDRASK ”Battle Through Time”

Du vet hur det gick till förr när man skulle lära sig saker? Man gick en kurs. Eller hade en mentor. Eller lärare och instruktuktör som visade innan man fick öva. Så går det inte längre till för kidsen kan jag säga. 
Nä, de letar upp det de vill lära sig på YouTube, kollar lite och härmar. Hejvilt. Och det verkar funka bra för det mesta, även om man förstås kan misstänka att det ibland vore rätt bra med lite bakgrund och djupare insikt i varför man gör en del saker. Eller så är jag bara gammal? Inte omöjligt om man säger så…
Nå – vad har då den gubb-tjuviga inledningen med den här veckans Rebellängeln Tipsar att göra, kan man kanske fråga sig?
Jo, det är så enkelt att jag stundtals frågar mig om det inte gått till lite som i YouTube-caset när de här jänkarna (Greensboro, North Carolina) har skapat sin blend av musik.
Jag menar… låt oss YouTuba lite IN FLAMES, RUNNING WILD, AMON AMARTH och ta allt det man kan sno så blir det här resultatet?
Jag vill samtidigt påpeka att det inte är en dålig sak. 
Det kanske kan tyckas så eftersom undertecknad är gammal, men faktum kvarstår – UNDRASK har lyckats sno de fina bitarna av akter som redan varit aktiva en smärre evighet och sen smälta ihop dem till något jäkligt bra, och ”Battle Through Time” är en skiva som sätter ett redigt glatt leende på läpparna. Framförallt kan det här gänget konsten att starta låtar! Det känns lite som varenda spår börjar på ett sätt som gör att man tänker ”jäklar, det här låter ju grymt jäkla bra… lyssna på riffet!!).Alla tvivel borde också undanröjas om jag säger att den här plattan sopade hem 4/5 hos Angry Metal Guy
Ja. Det är bra.
Musikaliskt torde du ha ringat in UNDRASK med hjälp av de referenser du läste ovan, men vill du ha det svart på vitt så är det lättlyssnad melodisk döds som nästan gränsar till ”galopp-power metal”. Darryl Dewitt & Erik Collier lirar gitarr hejvilt, Daniel McCoy (trummor) och Aaron Schimmel (trummor) lägger fundamentet för sångaren Steve Wynn att måla sina historier på. Det är episkt, men med growl som gäller.
Låtmaterialet då?
Blandat.
Inledande No Graves For The Dead och kanske framförallt andraspåret Conscripted startar skivan på allra bästa sätt, men tredjelänken Champion Of The Dawn lovar nog lite mer än den håller. Sen får man fortsatt samma recept, där de absoluta höjdpunkterna heter Longhammer, Faceless Eyes och kanske framförallt det avslutande och rent av löjligt starka titelspåret, där bandet serverar över 8 minuter fullträff. Man undrar förstås vad som kan hända om det är gänget går från egenproducerat, till ett ”riktigt” skivbolag och med den här klassen på låtar…!
Nå. ”Battle Through Time” med UNDRASK är en helt perfekt Rebellängeln Tipsar egentligen, Oväntat, lite okänd men med löjligt hög verkanshöjd. Oavsett om bandet nu stulit sitt sound från YouTube eller inte.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *