Rebellängeln Tipsar: Y&T ”Earthquake – The A&M Years 1981-1985”

Rebellängeln Tipsar slår ju som du vet ner i allehanda olika genrer och kategorier av skivor. Det är okända pärlor och gamla godingar i en salig röra, och den här gången ska vi landa i ett tips som kanske framförallt står ut som en fyrbåk för sitt ”value for money”.  Jag har nästan svårt att hitta något mer prisvärt köp än den här boxen, och därför förtjänar den att vara ett Tips, tänker jag.
Vi snackar alltså om Y&T, Oakland, USA, och klassisk hårdrock där melodi och snygg sång sitter som en perfekt IPA i gomseglet en fredagkväll. Man är väl mest kända för plattan ”In Rock We Trust” från 1984, och i den här boxen har man samlat plattorna från åren med skivbolaget A&M. Du får totalt 7 plattor med utgivningsår 81-85, och rabblar man titlarna inser du att det faktiskt är rätt sannolikt att du inte har alla sen innan. Eller, faktiskt kanske inte någon, men det kommer vi till. Du får alltså:

  • ”Earthshaker”
  • ”Black Tiger”
  • ”Mean Streak”
  • ”In Rock We Trust”
  • ”Open Fire”
  • ”Down For The Count”
  • Live On The Friday Rock Show”

Tittar du noggrant på omslaget kan du se att man glömt att räkna upp ”Open Fire” på framsidan, en kuriosa så god som någon – och för mig rätt talande med Y&T.
De är lite anonyma.
I alla fall för mig, om jag jämför med banden som var mina stora idoler från tidsperioden i början av 80-talet (DIO, BLACK SABBATH, IRON MAIDEN, m fl), så för min del visade det sig att jag visserligen hört flera av de skjivor som ingår här… men inte ägde en enda en av dem. 
Skam.
Speciellt eftersom det vi snackar om faktiskt är riktigt högkvalitativ och smittsamt härlig hårdrock av klassiskt snitt. Dave Meniketti har en härlig pipa och sjunger bra som fan, och Joey Alves spelar väldigt effektfulla och snygga gitarrslingor och riff.

Och du får hela klabbet för runt 200 spänn!
På riktigt, om det inte är ett köptips så vet jag inte vad.

Mina personliga favoriter i boxen är ”Mean Streak” och ”In Rock We Trust”-plattorna, men jag måste säga att för en som hört bandet lite sådär med ett halvt öra tidigare så imponerar man hela vägen. Det är väl kanske en aning mer trallvänligt än förra torsdagens tips, men det gör ingenting alls eftersom det är bra. Hela vägen.
Man blir genuint glad av att spela lite Y&T, och här har du en snygg servering av rockstänkare!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *