Nyheter på Systembolaget – 16 Oktober

Systembolaget – Fredag 16 Oktober

Jo då, då är det dags igen för lite nyheter. Den här gången så är det en hel del för suröls-älskarna, vilket jag inte vill påstå att jag personligen tillhör. Men jag försöker plugga in mig i det smakregistret och det går framåt. Men det kommer lite annat kul också, Brewdog och Omnipollo är alltid intressant och årets vinnare i ”Imperial Red Ale” på ”Great American Beer Festival” finns att tillgå. Kolla nedan och var beredd på Fredag.

Brewdog Bourbon Baby, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 5,9 %
En ”lågalko” scotch ale. Lågalko i förhållande till vad en scotch ale brukar ligga på. Brewdog har varit lite svajjiga i mitt tycke senaste tiden, men vi får se hur dom har knådat ihop den här? De säger uttryckligen i beskrivningen att dom gjorde den här för att testa hur det funkar med fatlagring och lägre alkoholstyrka.

Coronado/S:t Eriks International Collaboration Pomegranate IPA, USA/Sverige, 35,5 cl, 28,90 kr, 6 %
En collab med S:t Eriks, bryggd hos Coronado in the Stäjts. En IPA med granatäpple.

Omnipollo #90 000 Bilberry/Pecan/Almond/Vanilla Smoothie IPA, Sverige/Belgien, 33 cl, 37,90 kr, 7 %
Blåbär, krossade peca nötter, mandelmjöl, vanilj och laktos. Ja, det finns ingen hejd på idéer i alla fall. Dom som springer mycket på pub har kunnat testa den här, och vad jag förstår så är den hyggligt god. Jag har ju inte den fördelen, men det är bara att läsa namnet en gång till så förstår man att det vore tjänstefel att inte köpa den här.

Remmarlöv The Farmer Organic Saison, Sverige, 75 cl, 58 kr, 5,7 %
Det här bryggeriet är väl kanske inte alla bekanta med, men de verkar ha koll på vad man gör. Nu släpper dom en saison i storflaska, vilket inte är helt vanligt bland Svenska bryggerier. Det ska bli intressant att testa den här.

collage2_16Okt
Åbro Bryggmästaren Skotten Ale, Sverige, 33 cl, 23,90 kr, 7,5 % 
Oh shit, nu ska Åbro vara med och leka. Nej, man ska kanske inte vara helt anti mot Åbro, de försöker ju åtminstone. Bjud över en polare och sätt på er kilt och kör en paralell-test nu när det släpps två ur samma stil.

New Holland Dragons Milk Bourbon Barrel Stout, USA, 35,5 cl, 53,60 kr, 11 %
New Holland är en aktör som har börjat dykt upp mer och mer på sista tiden i Sverige. ”Dragon’s Milk” är väl en av deras kändare sorter och jag ser fram emot att prova den. Det är en Imperial Stout lagrad på bourbon fat i 120 dagar. Köp så många du har råd med och spara tills ”Game of Thrones” börjar. Det är glassigt att sitta och sippa på drakmjölk till en av världens bästa serier.

Smuttynose Pumpkin Ale, USA, 35,5 cl, 28,90 kr, 5,8 %
När vi Svennar, eller Européer överlag, bälgar i oss Oktoberfest-öl och på sin höjd låtar ungarna gå ett Halloween tåg så går våra Amerikanska polar all in på pumpan. Det görs pumpapajer, pumpamarmelad, pumpasylt och pumpaöl. Det är ingen storsäljare i Sverige, dock om man nu ska tvinga i sig någon så kan man väl prova en av de kändare märkena. Som den här t.e.x. Jag avstår nog? Eller så kanske jag köper en för att påminna mig om att jag inte tycker det är så gott?

BFM Abbaye de Saint Bon-Chien, Schweiz, 37,5 cl, 139 kr, 11 %
En suröl som släpps varje år, jag gissar att detta är årets? Bryggmästaren plockar varje år ihop en blandning av laddningar som de har ligger på vinfat och försöker få till den perfekta blandningen. Vad jag har sett tidigare år och vad andra säger så är det mycket vinäger smak på den här filuren, och om det låter gott så kan du nog investera i en flaska eller två. Det här ligger inte i min primära fokus, så jag hoppar den.

Cuvée De Ranke, Belgien, 75 cl, 87 kr, 7 %
En till suris blandad med Girardin lambic. Denna har både bättre pris och bättre rykte än ovanstående, så om du är tveksam så är den nog den här man ska satsa på? Det finns bara cirka 600 flaskor, så är du intresserad så får du hålla dig aktiv vid släppet.
De Ranke XXX Bitter, Belgien, 75 cl, 89 kr, 6 %
En till belgare, dock ej en suris. Nej här är det ordentlig belgisk ale som gäller. Även denna i cirka 600 flaskor så häng på handtaget om det kittlar dig på rätt sätt.

Founder’s ReDANKulous, USA, 75 cl, 129 kr, 9,5 %
Japps. så var det den öl jag ser fram emot mest. Imperial Red Ale bryggd med löjeväckande mängder Chinook, Mosaic och Simcoe. ”Dank” som det ordleks med här, är ett uttryck för fuktig eller mustig och ofta i negativ bemärkelse typ ”fuktig gammal jordkällare” – men i bryggeritermer så är det positivt. ”Dank hops” beskrivs ofta smaker av humleolja, kåda, klibbighet och den djupa tunga essensen av humle. Passa er dock för att slänga er med den termen utanför craftbeer-kretsar om du är i Staterna, för ”dank” används ofta som slang i drogvärlden när man snackar ”weed” och färska ingredienser. Så… Ridiculous = ReDANKulous.

Trois Dames/Jester King/Crooked Stave Cerveza Sin Frontera, Schweiz/USA, 75 cl, 139 kr, 5,7 %
En suris som är en collab mellan de tre bryggerierna i namnet. Ökända Jester King och Crooked Stave plus mindre kända Schweizarna Trois Dames bryggde samma recept var för sig. Varje bryggeri lagrade sen i olika fat av samma typ (Spansk Sherry). Detta just för att testa vad som händer när man lagrar dom såpass olika geografiskt. Spännande projekt måste jag säga, tyvärr verkar det som att vi Svenskar får ta del av den Schweiziska versionen som är den som fått minst positivt mottagande. Det skulle vara intressant att prova alla tre samtidigt i ett jämförande test. Men man tar det man får.

(Bildkälla: The Systembolaget)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *