Rebellängeln Tipsar: DEATH KARMA ”The History Of Death And Burial Rites Pt 1”

En av de bästa sakerna som finns med att blogga och skriva om musik är alla dessa underbara tips som dyker upp från er läsare. Ibland kända saker man påminns om, ibland obskyra historier som knappt går att hitta för at lyssna på.
Den här skivan har ett sånt ursprung, det var Ola Rödin som skickade tipset i samband med att tjeckiska CULT OF FIRE var Tips här – det här kunde kanske vara något som skulle passa eftersom det var något åt det hållet?
Nja, säger jag.
Jo, säger jag.
Alltså – visst är detta musikaliskt rätt lika, det är samma nästan hypnotiska och snygga black metal stundtals… men det är ju samtidigt helt annorlunda. 
Det är är, kort och gott, en hyllning till döden och hur man agerar i olika kulturer när den inträffar. Alla låtar är gitarrdrivna och helt perfekt musik att ha i bakgrunden när du pillar med grejer (jobbar, t ex?), med tung och närapå otydbar growl där det är sång. Det finns fina gitarrslingor och ett stadigt gung i ett nästan tillbakalutat förhållningssätt. Styrkan är helheten, och tanken är väl nästan att man ska tappa bort sig och bara flyta med.
Men det är också helt udda något du hört förrut.
Tänk dig att medverka på 6 stycken olika begravningsriter i rad, och att förflytta dig över nästan hela jorden under tiden. Madagaskar, Mexico, Indien, Kina är representerade, och man serveras allt från orgelspel till ensamma klockor som ringer mellan karg black metal, gärna med en ensam och sorgsen slinga eller förlorad röst som klingar mot evigheten… det blir man påverkad av.
6 låtar allt som allt.

  1. Slovakia – Journey of the Soul  
  2. Madagascar – Famadihana 
  3. Mexico – Chichén Itzá  
  4. Czech Republic – Úmrlčí prkna 
  5. India – Towers of Silence  
  6. China – Hanging Coffins 

Man kan förstå att bandet härstammar från Tjeckoslovakien (Prag) eftersom dessa två länder är en aning överrepresenterade ur ett globalt perspektiv, men det är klart okej när man lyssnar på skivan. Jag vill påstå att det är rätt lite musikalisk skillnad åp de olika ländernas representation, det låter hyggligt lika. 
DEATH KARMA är en duo som består av Tom Coroner på trummor och Infernal Vlad på allt annat, och båda är medlemmar även i tidigare nämnda CULT OF FIRE. Det är klart att musikaliskt finns det likheter…

För övrigt: den här skivan finns inte på Spotify. Sånt glädjer ju en gammal stofil, och därför kör vi YouTube på den här. Det spelar mindre roll, du vill lyssna på hela klabbet från start till mål ändå så det är bara att köra. Tack Ola för Tipset – klockrent köp (heja Discogs) för undertecknad!

1 reaktion på ”Rebellängeln Tipsar: DEATH KARMA ”The History Of Death And Burial Rites Pt 1””

  1. Ett sant nöje att dela med sig av tips.
    Tänkte göra det igen,apropå ditt tidigare TEITANBLOOD tips.Hur mycket jag än gillar kaoset som följer med Teitanblood, så kan det vara lite svårsmält.Tycker man att dom är precis för mycket kan man ju försöka sig på KATHARSIS, påminner en del om förstnämnda men är som sagt inte fullt lika stökigt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *