Recension: DAWNBRINGER ”Night Of The Hammer”

Häromhelgen så såg du att ett av heavy metal-tipsen var DAWNBRINGER och deras fantastiska ”Into the Lair Of The Sun God”. Den missade du väl inte, kan jag hoppas, eftersom det är en sån där pärla som åker fram lite titt som tätt när undertecknad får frågan om lite bra musiktips från allehanda metalskallar. Bandet DAWNBRINGER leds ju av Chris Black, Chicagobaserade undergroundkultfiguren som kanske är mest känd för arbete i HIGH SPIRITS, och precis i dagarna släpps bandets sjätte fullängdare ”Night Of The Hammer” på Profound Lore Records. Givetvis har den också landat i min brevlåda och spelare, så det finns ingen anledning att hålla tillbaka tankarna och omdömet om den för er heller. ”Night Of The Hammer” baserar sitt sound mot et mer släpigt och doomigt sound än den snabbare och rakare föregångaren. Gillade du hyllade ”Nucleus” så kan jag tänka mig att du ser det här som en sväng tillbaka till rätt trakter, medan jag personligen tycker att det blev lite.. trist. Enahanda. Visst finns här melodier som fäster (The Burning Of Home, Hands Of Death eller den underbara KING DIAMOND-hyllningen – komplett med falsettsång och allt –  Funeral Child till exempel), men det händer lite för lite för att det verkligen ska lyfta, tycker jag.

Spår som Nobody There, One-Eyed Sister eller Alien är inte dåliga, men ganska tempofattiga och monotona. En låt som black metal-hetsiga Not Your Night lyfter anrättningen utan att i sig vara så särdeles fantastisk, och den gör det på ren tempohöjning.

Givetvis sjunger Chris Black fortfarande riktigt bra, för varje gång jag hör en giv med den mannen på sång så framstår han som en av de riktiga diamanterna inom den moderna hårdrocken, det tycks mig som om han kan sjunga i stort sett vilket sorts hårdrock som helst, och när det gäller det musikaliska så råder en del motstridiga fakta. Inte avseende insatsen, det finns inget att anmärka på där, men på medverkandet. Encyclopedia Metallum säger att skivans lineup utgörs av just Black på trummor, bas, keyboards och sång, samt Scott Haskitt, Matt Johnsen och Bill Palko på gitarr – men mitt exemplar av skivan påstår att Scott heter Hoffman i efternamn, samt att livemedlemmarna är Ian Sugierski och Matt Altieri. Det hela är dock Black’s skapelse, och han står som författare för musik och text.

Sammanfattningsvis kan man säga att DAWNBRINGER håller bra standard på sin heavy metal, men att jag personligen är mer förtjust i de passager man spelar en mer hurtfrisk metal än denna, lite melankoliska och ibland nästan dystopiska, stil. Således föredrar jag ”Into The Lair Of The Sun God” framför ”Night Of The Hammer”, utan att för den skulle tycka att den sistnämnda är annat än bra.

Luddigt kanske, men det blir helt enkelt en given betygstrea för min del. Bra, värt tiden och pengarna, och gillar du när bandet drar ner lite på tempot så ska du inte tveka en sekund att kolla in plattan. På Spotify exempelvis.

DAWNBRINGER ”Night Of The Hammer” = 3/5, Bra. Värt tiden och pengarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *