Lagunitas IPA

Öl: Lagunitas IPA
Stil: India Pale Ale
Styrka: 6,2%
Bryggeri: Lagunitas Brewing Company, Petaluma, Kalifornien
Var: Systembolagets standardsortiment fr.o.m. Måndag 1:a December.

LagunitasIPA
Jamen ser man på! Det är ingen hemlighet att jag är en ”sucker” för Lagunitas. Jag tror inte jag kan komma på en enda dålig eller mindre bra sort jag smakat från dom? Nu verkar det som att fler än jag har tjatat hål i huvudet på olika Systembolag runtom i Sverige? Lagunitas ”vanliga” IPA har nämligen kvalat in i standardsortimentet och kan snart köpas var som helst. Det tycker jag är bra. Även om det är ganska lätt att beställa den ändå via beställningssortimentet, så försvinner kollikravet på 6 st och man kan köpa dom styckevis. Då blir farbror Hopmaestro glad i hela ansiktet, för då kan jag fylla på lite då och då när man ”råkar” gå förbi den hyllan.

Den här ölen är nämligen en riktig skönhet enligt mig och borde ha varit i standardsortimentet för länge sen.

Aromen när du öppnar flaskan är som att bli långsamt slagen i ansiktet med en blomsterkvast. Det doftar sommaräng, tropiska skogar och ungdomlig flärd. Det är nästan så man vill lägga 7 flaskor Lagunitas under kudden istället för 7 sorters blommor nästa midsommar. Humlen sprider ut en doft av aprikos, nyklippt gräs… kattfot och blå viol, nej vänta det är Rönnerdal det.

Smaken är också ett kapitel för sig, har man druckit många olika Lagunitas öl, så känner man igen ”husprofilen”. Deras ganska fräscha och krispiga maltprofil kämpar efter luft i humlebassängen, och den klarar sig hyfsat och bidrar med en förädisk sötma innan humlen slår ner den i skorna och pumpar in sin ganska skarpa bitterhet. Det är lite som David mot Goliat, fast tvärtom, för här vinner inte David. Eftersmaken hänger med dig som en trofast hund ett bra tag efter sista klunken och gör dig sällskap resten av kvällen.

Vinter ute, sommar i flaskan!

8,7 av 10

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på Fu Manchu ”Mongoose” , det är sommarkänsla to the max, precis som denna IPA.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *