Recension: FIRESPAWN ”Shadow Realms”

Svenska FIRESPAWN lär väl få epitetet ”supergrupp” lite här var då medlemmarna är långt ifrån några okända och blyga debutanter, i alla fall om vi pratar om blasfemisk dödsmetall som i det här fallet. LG Petrov (sång och Victor Brandt (gitarr) hämtas från ENTOMBED A.D, Fredrik Folkare (gitarr) och Alex Impaler (eller Friberg som han egentligen heter på bas) från NECROPHOBIC samt Matte Modin (trummor) från RAISED FIST – men bland annat har ett förflutet i DARK FUNERAL. Samlar man dessa herrar så får man liksom ”supergruppsepitetet” på köpet lite, men det är knappast anledningen till att skivan ”Shadow Realms” ser dagens ljus. Istället verkar bandet ha haft jävligt roligt i sin hyllning till kejsaren av helvetets domäner, och den kreativa bubblan blev en skiva. En bra sån, dessutom. Man bjuder på 11 spår som låter exakt som omslaget på plattan ser ut helt enkelt – mörkt, underjordiskt mangel där de förtappade själarna plågas i all evighet under överinseende av Satan själv. Ett alldeles utmärkt avbräck till julens budskap, alltså!

Victor Brandt står för lejonparten av det musikaliska snideriet. Han står som avsändare på samtliga spår, med hjälp av Alex Impaler på en del text. Det borgar för kontinuitet och en röd tråd genom hela skivan, något som ibland kan försvinna lite när flera kreativa filurer ska samsas under ett sidoprojekt. Jag tycker det är enbart positivt då det ger en tydlig inriktning och ett eget stuk på FIRESPAWN. Dessutom måste Matte Modins trumspel nämnas, karl’ n spelar med ett sinnessjukt sväng mitt i allt skinnsmiskande, och det är en ren fröjd att känna hur nacken börjar knycka av glädje när drivet och gunget tar över kroppen.

De bästa spåren är inledande The Emperor, svängiga Spirit Of The Black Tide, hyllningshymnen All Hail och elaka Ruination. Det betyder inte att de andra spåren är svaga för det, skivan som helhet är jämn och fin, och det är värt att notera att LG Petrov lyckas låta mer diabolisk än när han ”bara” growlar med ENTOMBED A.D. Eller så är det för att lyriken, musiken och titlarna driver mina tankar åt det hållet, det kanske jag ska låta vara osagt. Oavsett så är det en fin effekt, och väldigt passande med hela skivans koncept.

I samband med det måste också förpackningen nämnas.

Mitt ex är CD, digipack, men det är såna här gånger jag önskar att jag körde bara LP. Den måste vara råläcker, då digipacken är fin i sig. Omslaget är bra i sig, men att all text är i guld och hela bookleten är så påkostad lyfter känslan ännu ett snäpp. Trevligt i dessa digitala dagar, tycker jag. Hail Satan!

FIRESPAWN ”Shadow Realms” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

3 reaktioner på ”Recension: FIRESPAWN ”Shadow Realms””

  1. Bra skiva men jag hade faktiskt hellre haft någon annan bakom micken än L-G. Inte för han är kass på något sätt men hans röst passar inte riktigt till musiken tycker jag. Eller så är det att man förknippar hans röst så mycket med Entombed, det känns fel helt enkelt.

    1. Chief Rebel Angel

      ….jo, kanske. Hade varit intressant att höra, men ändå tycker jag att han lyckas ställa rösten lite annorlunda än med ENTOMBED.

  2. Pingback: Best of 2015 – Chief Rebel Angel Top 50! | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *