Recension: SERIOUS BLACK ”As Daylight Breaks”

Följer du Ginza Hårdrock på Facebook? Om så är fallet är chansen stor att du sett deras puschande för den här skivan, då den tycks ha fått en hel del speltid hos dem. Personligen visade jag dövörat till ända till jag besökte lite släktingar i Tyskland och i sedvanlig stil utförde en räd mot den lokala skivbutiken för att försöka plocka upp lite tysk hårdrock. Det fanns rätt lite, om man ska vara ärlig, och en av de skivor som rätt naturligt gled ner i varukorgen var den här (dessutom bland annat MORGOTH som recenserats på den engelska siten samt DER WEG EINER FREIHEIT). SERIOUS BLACK med debuten ”As Daylight Breaks”, och om namnet är ostigt och dåligt som fanken så är gruppen i sitt musikaliska uttryck så otroligt typiskt tysk att det liksom inte finns.

Detta är power metal i rakt nedstigande led från akter som HELLOWEEN, MASTERPLAN och GAMMA RAY – och det kanske inte är så förvånande då det bakom det katastrofalt usla bandnamnet döljer sig rutinerade rävar som Roland Grapow (gitarr, ex HELLOWEEN och MASTERPLAN), Urban Breed (den svenske sångaren som bland annat levererat i TAD MOROSE och BLOODBOUND), Dominik Sebastian (gitarr, även EDENBRIDGE) samt Thomen Stauch (trummor, ex BLIND GUARDIAN). Det finns nog egentligen inte många olika sätt det här äventyret hade kunnat låta på om man tänker efter, och det är ju bra.

Köper man tysk power metal vill man ju att det ska låta som just tysk power metal, eller hur?

SERIOUS BLACK levererar på ”As Daylight Breaks” rätt bra får jag säga. Skivan är väl aning ojämn, men i sina bästa stunder håller den faktiskt samma klass som MASTERPLAN gjorde en gång i tiden. Spår som High And Low, Akhenaton, Trail Of Murder, Older And Wiser och Setting Fire To The Earth håller riktigt bra kvalitet och gör att man liksom kan bortse från den kanske mindre lyckade GENESIS-covern No Son Of Mine som medföljer digipacken. Överlag är det dessutom musik som tenderar att sätta ett flin i fejset på sina lyssnare, antagligen eftersom det är livsbejakande musik. Det är liksom antitesen till dödsmetall och growl, och alldeles oavsett om man vill behandla tunga ämnen eller ej så är det lite som att försöka föreställa sig en utskällning på norska: det känns liksom inte på allvar. Men det är förstås helt okej – speciellt som Urban Breed faktiskt sjunger rent överjävla bra på den här skivan. Det är faktiskt proppfullt med tillfällen när man reagerar över just sångarens insats och tänker att ”jävlar… vilken pipa”.

Med det som fond känns det rätt bra med en livsbejakande och rättfram skiva som liksom inte kräver en miljon varv innan den sitter. Det innebär inte att det här är en skiva som kan mäta sig med de gamla klassikerna eller de bästa inom genren, men helt ärligt… ska du köpa en enda skiva från en tysk grupp som verkligen levererar i gammal god stil och håller den klassiska power metal-flaggan högt vajande i vinden i är så är det den här. Du kommer inte att bli besviken!

SERIOUS BLACK ”As Daylight Breaks” = 3/5. Bra. Värt tiden och pengarna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *