Recension: VIDUNDER ”Oracles & Prophets”

Svenska blues/rock-bandet VIDUNDER är ett av de där superintressanta banden som du ska hålla öronen på. Den självbetitlade debuten (2013) var överraskande stark och lovade en spännande framtid, och när man nu följer upp med ”Oracles & Prophets” så är det en fröjd att höra hur bandet verkligen håller på att hitta sin egen röst och sitt eget uttryck. Bandet är ursprungligen från Växjö, men har numera Malmö som bas och som recensent kan man alltid spekulera i om det är medlemmarnas flytt från sina rötter som möjliggör att bandets sound får ett större djup – men egentligen spelar det inte speciellt stor roll. Det viktiga är kanske snarare att man klarat av att nå det där större djupet och att man fortsätter utvecklas. Som lyssnare är i alla fall känslan att om man tidigare gav järnet och sprang ”rakt på” så tillåter man sig mer krumsprång den här gången, och som resultat får man en skiva med mer dynamik och ett bättre flyt. Kanske är det bästa exemplet de två öppningsspåren, Summoning The Not Living som inledde förra skivan samt Gone With Dawn som öppnar årets uppföljare. Båda låtarna är kanonspår, men det är klart märkbart att Gone With Dawn har en bärkraft som liksom… räcker lite längre. Ett större djup, helt enkelt. Ljudbilden är också passande luftig och jordig.

”Oracles & Prophets” serverar 9 spår som jag personligen tycker är indelade i tre lika stora stycken. Bandet sjunger på skivan enbart på engelska där man tidigare blandade svenska och engelska, men det är egentligen inget som påverkar eller gör att man upplever skillnad i de olika faserna av plattan. Den inledande trion Gone With Dawn, Son Of Every Lie samt Phoenix Cluster är alla låtar som har singelpotential, och det är hart när omöjligt att inte digga med i dem redan från första lyssningen. Herrar martin Prim (sång, gitarr), Linus Larssomn (bas), Jens Rasmussen (trummor) och Johannes Cronquist (klaviatur) skapar ett bra sväng när man lånar inspiration från såväl gamla klassiker (jag tycker det ekar av såväl THE DOORS som LED ZEPPELIN, exempelvis) som nyare akter (…och här tycker jag att man ibland kan skönja ett sentida HELLACOPTERS i låtstrukturerna). Mittsegmentet av skivan består av instrumentala Kalhygge, samt The Owl samt In And Out Of Wind, och är betydligt svagare än den bländande inledningen. Visserligen bidrar detta till att variera skivan, men med tiden har jag kommit att tycka att fallet från den starka inledningen blir ganska dramatiskt.

Slutet är däremot väldigt starkt. Skivans kanske bästa spår Twisted Faces får sällskap av starka Soon Gone samt det avslutande titelspåret som verkligen är som klippt och skuret att avsluta skivan då det är relativt långt och episkt. VIDUNDER ger totalt sett en skiva som inte bara följer upp och uppfyller den intressanta debutens löfte – den ger också många sköna rock’n’roll-stunder och bildar en fin helhet trots den lite svagare mittsektionen. Totalt sett fortsätter bandet att vara just intressanta, och fortsätter man sin utvecklingstakt så förutspår jag att det här är ett band som kommer att gå långt.

Betygsmässigt befann jag mig initialt mellan tre och fyra, men de starka spåren (Gone With Dawn, Twisted Faces, Oracles & Prophets, Son Of Every Lie) är så pass många och så pass starka att det i slutänden känns ganska självklart att det ska väga över till den starkare siffran. Gillar du jordig och bluesig rock med känsla så är det här ett givet köp och ”kolla in”. Passa på att plocka upp debuten ändå när du är på gång, så att du kan höra utvecklingen bandet går igenom.

VIDUNDER är en mycket intressant klättrare på den svenska rockscenen!

 

VIDUNDER ”Oracles & Prophets” = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *