Ultimate Survivor!

Idag ska vi prata lite om SURVIVOR. Gissningsvis har varenda kotte hört Eye Of The Tiger, och det är ju tveklöst bandets största hit och eftermäle. Det är antagligen bandets hårdaste låt också, och ett givet sätt att inleda den här samlingsplattan på. Jag vet inte, har inte hört alla SURVIVORS låtar och äger bara den här (ja, jag tycker att det finns band som liksom är perfekta för samlingsskivor – typ JOURNEY, ELO eller för delen även QUEEN), men lyssnar man igenom detta så sticker just ”Rocky-låten” ut lite för att den är driven av ett hyggligt hårt riff. Övriga låtar är AOR, mer eller mindre rakt igenom.

Och det kan ju vara riktigt bra det med.

Allra bäst är nog Burning Heart, som rullar ganska flitigt på Rockklassiker, framförallt som det verkligen visar och släpper fram Jimi Jamison och hans ljusa klara röst. Lustigt nog var ju det också en låt till en Rockyfilm (nummer IV, om du undrar), men texten kan lika gärna ha behandlat kalla kriget och stämningen då. Öst vs Väst.

Bandet som s¨ådan har hemmaplan i Chicago, och startade redan -78. Det är Jim Peterik (keyboard, gitarr) och Frankie Sullivan (gitarr) som står för låtskrivande och det kreativa, men frågan är ju om vi hade haft koll på dem utan just Eye Of The Tiger? (För övrigt är ju hela histtorien om Sylvester Stallone och hur han håller fast vid sin dröm och inte säljer manuset till filmen om han inte får spela huvudrollen fast han var luspank – sålde till och med sin hund för att han inte kunde köpa hundfoder! – och till slut vinner… helt fantastisk. Googla lite på det så ska du se!)

Kanske. Kanske inte. Låtar som Poor Man’s Son, Ist This Love och The Search Is Over är habil AOR men sticker kanske inte ut på samma sätt som de vassaste spåren. Personligen gillar jag när bandet drar upp tempot lite mer. First Night och American Heartbeat är bra exempel. Och så såklart de stora kända spåren. Och ja.

Jag har sprungit med Eye Of The Tiger i lurarna, bara för att. Man känner sig lite som Rocky då…

2 reaktioner på ”Ultimate Survivor!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *