Underbara långfredagsmisär!

Långfredag, och det kanske inte betyder speciellt mycket i dessa dagar. Affärerna må vara stängda, men i övrigt görs inte många eftergifter till den här dagen. Det streamas och fikas och idrottas ungefär som vanligt. Så var det ju inte riktigt förr. När vi gamlingar från andra sidan millenieskiftet + några årtionden växte upp. Då var Långfredagen just… lååååång. Inget på TV. Inget öppet. Inga aktiviteter. Man skulle lida helt enkelt, och eftersom bloggen den här påsken har gett sig den på att köra ett inlägg om dagen – alla om musik – så kan det inte finnas många releaser som är mer lämpliga än den här.

DIABOLICAL och deras ”Neogenesis”.

Inte nog med att det här är underbart storslaget och mörkt (orden du letar efter är väl typ ”majestätisk symfonisk svärtad döds…), det är en av de bättre förpackningarna Rebellängeln någonsin sett. Du får nämligen en hel bok på köpet, med ett kapitel per låt. Man hinner inte riktigt – men nästan – läsa ett kapitel under tiden låten spelas. Boken är dryga 100 sidor, skivan är ca 55 minuter lång, och tillsammans målas en otroligt dystopisk och eländig historia upp. Carl Stjärnlöv (gitarr) har skrivit historien, och jag måste säga att jag älskar såna här saker. Det är att dra konceptskivan till sin spets, och verkligen motverka det digitala flödet när man sampaketerar en bok och en skiva.

Givetvis får man med texterna också, och eftersom ViciSolum sytt ihop det hela löjligt snyggt så har man en av av de läckraste releaserna på den här sidan 2000-talet i sin hand.

Givetvis är det bra låtar också. Flera fina klassiska spår som Metamorphosis, World In Silence, Reincarnation Of The Damned eller Fields Of Nihil gör visserligen jobbet, men ska du bara lyssna på ett enda spår så är det The Age To Come som gäller. 8:21 ren svart magi, och en låt som undertecknad haft med på en Hårdrockskväll då den bjuder på sån tyngd, sånt mangel och sånt becksvart mörker att det liksom inte går att värja sig.

Det är, om vi ska vara ärliga, kanske det perfekta soundtracket till Långfredagen. Misär blir inte underbarare eller bättre än såhär!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *