Unleash the beast: Crucified Barbara Hard Hitting Red Ale

crucifiedbarbarahardhitting

Japps! Idag smäller det! Heavy Metale Brewery AB släpper sin variant av Red Ale lös på byn. Den är framtagen tillsammans med Crucified Barbara och jag gissar att den kommer att stå med på bandets så kallade ”rider”, eller kravlista om ni så vill, inför varje konsert dom är bokade till framöver?

Undertecknad fick äran att prova tre olika provbatcher av denna öl för en tid sedan, innan det var helt bestämt vilken sort som skulle gå vinnande ur striden. Det var en kul men samtidigt lite nervös uppgift. Jag är ju självutnämnd ölkonnässör och kanske inte den reguljära åtstramade recensenten som skriver smakbeskrivningar enligt Systembolagets standard?

Jag tänkte redogöra här och nu för hur jag gick tillväga för att komma fram till vilken sort som just jag tyckte skulle passa och kanske även gå hem hos Crucified Barbara och i ett senare skede, även framtida konsumenter. Jag vill poängtera här också att det är mina högst personliga åsikter, och jag har absolut inte påverkat valet av den batch som bandet senare skulle välja ut. Däremot kanske jag tillfört ett bredare spektrum?

Jag fick alltså en flaska vardera av varje provbryggning, helt sonika döpta till 1, 2 och 3. Jag fick inte heller någon beskrivning på hur bryggaren har gått tillväga, eller vilken typ av malt och humle han har använt. Det var alltså med en helt obeväpnad hjärna jag gick in i fighten. Tro mig, min stackars proteinklump var inte riktigt beredd på hur svårt detta skulle bli.

CrucifiedTest

En annan sak som kan vara väl värd att veta, är att jag är inte ett stort fan av ”red ales”, eller ”amber ales” om man så vill. Även om en av mina första favoriter bland hantversköl var just en sådan (Northcoast Red Seal) så har jag sedan länge övergett stilen. Jag tycker den är lite tråkig och gubbig och har en tendens att slå över i gammal klädlump och kompost i smakerna. Men nog om mig…

Testmetod: Jag kylde alla flaskorna till ”Väldigt kyld”, även kallad ”Sommarfest-kall”. Sedan provade jag mig neråt i olika temperaturer och lät ölen vila medans den succesivt hamnade i ”Rumstemperatur”, även kallad ”Festival-varm”. Mellan smakningarna smaskade jag i mig lite surdegsbröd och vatten för att försöka rensa ur smaklökarna lite. Jag misstänkte redan här att batcherna skulle vara ganska lika varandra (även om jag hade fel där).

Efter digra smaktester fram och tillbaka, vandrandes mellan batcherna, massa kliande i huvudet och slitande i mitt hår så kom jag fram till att 1:an och 3:an var båda väldigt bra, fast på olika sätt. Men som ”Crucified Barbara Hard Hitting Red Ale” passar i alla fall 1:an bäst.

Så mina damer & herrar – Heavy Metale Brewery och Crucified Barbara presenterar:

Öl: Crucified Barbara Hard Hitting Red Ale
Stil: Amber Ale / Red Ale
Styrka: 4,6%
Var: På en krog nära dig och snart förmodligen lite överallt, håll utkik efter Crucified Barbara’s spelningar.

Utseendet är mörkröd och vacker med djup kopparglans.

Lukten är pigg och fräsch. Min första tanke som slår in i kraniet är att det doftar ovanligt fruktigt för stilen. Det smakar som om maltkroppen har en mantel av röda bär, lätt kiwi eller kanske jordgubb? Jag blir positivt överraskad, då jag hade förväntat mig en övermogen smak av äldre farbror och dygnsgammalt gräsklipp?

Smaken rullar in på en taktfast (malt)bas med dubbla drivande baskaggar som bygger upp en solid grund. I högra kanalen ligger ett rytmiskt humlesting från East Kent Golding och i den vänstra kanalen chuggar First Golding på ett fett riff. Som stjärnan på scenen kommer Admiral humlen in och lägger sig som en slöja över alltihop och bidrar med en bärig, frisk eftersmak som matchar den djupare malten väldigt bra och ger den lite bredd.

Resultatet är en fyllig ”red ale” med attityd och lagom kaxighet som gör att den sticker ut men ändå lutar sig mot de mer klassiska smakerna en god ”red ale” bör ha. Nästan precis som ett visst band som råkar vara inblandade här.

6 av 10 roadies kommer att bära sig svettiga och njuta av den här efter väl utfört arbete.

2 reaktioner på ”Unleash the beast: Crucified Barbara Hard Hitting Red Ale”

  1. Spännade. Är riktigt sugen att få bita in på min första Heavy Metale så fort som möjligt. Antar att det blir till att springa på krogen en del. 🙂 Några tips om var man hittar den i Stockholmsområdet?

    1. Du får börja med att följa Crucified Barbaras turnéplan. Jönköping, Göteborg, Trollhättan, Stockholm och Örebro. Där hittar du i första läget den röda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *