Utmaning: Gör hårdrocksölstestet!

Okej – nu blir det lek. Du ser bilden här ovan, den med en upphälld Smuttynose Imperial Stout? Den har rätt lite med det här inlägget att göra, men jag ville använda bilden som jag fick av Hopmaestro. Jag har haft en flaska liggande i kylen, och i samband med att vi körde lite av en ”double feature” på Black Metal Farmhouse Imperial Stout så kom den här bilden farande. Det är kul, den ser bra ut.

Men så var det ju det där med hur den skulle användas.

Jag är inte tillräckligt bra på att beskriva smaker (hur många gånger kan man skriva ”choklad” om en stout utan att det blir trist, liksom?), och egentligen har jag inget uppenbart uppslag avseende musikaliska kopplingar. Så. Jag tänkte att vi skulle göra något helt annat av det hela. Du ska få en quizz, kan man säga. Visserligen har Rebellängeln utlovat att det skulle bli långa artiklar på söndagarna, och det här är nog inte så mycket text att läsa, men…jag tänker att det liksom är okej ändå, eftersom du säkert (om du väljer att försöka lösa uppgiften) har att göra ett tag i alla fall.

Nedan följer ett koppel bilder. Det är en öl, det är en skiva (eller två…), och ditt jobb är att lista ut vilken låt på skivan som är rätt svar, baserat på titel eller text. Exempelvis:

Maybe I Am A Leo

Den här posten publicerades tidigare i oktober, och svaret här skulle alltså ha varit: DEEP PURPLE ”Maybe Im A Leo”, helt enkelt för att ölen heter ”Leo”. Capiche? Klart som korvspad? Det skulle också ha kunnat vara svårare, som på denna bild:

IMG_2103

Den är hämtad från detta inlägg i höstas, och svaret skulle i sådana fall varit att det är RAGE AGAINST THE MACHINE ”Know Your Enemy” eftersom textstrofen ”American Dream” hämtats från den låten. Bra mycket svårare, men fortfarande rätt klart vad du förväntas göra va? (oroa dig inte,m blir det för knepigt ska du få ledtrådar…). Sista frågan är dessutom löjligt lätt, då du ska hitta ett enda ord som binder ihop de tre skivorna och ölen.

Så. Då kör vi då. Ska vi säga att ni får till nästa söndag kl 09:00 (då nästa långa söndagsinlägg från eder Rebellängeln kommer upp på den här siten) på er att kommentera med rätt svar? Bland alla som kommenterar med rätt rad ska jag gräva fram något fint pris från mina hemliga gömmor. Notera att de två exemplen inte är med, så vi börjar med just Smuttynose.

Nu kör vi.

THE BEER & METAL-QUIZZ

IMG_2388

1) Detta är en Smuttynose Imperial IPA, och en röd skiva som är ruskigt bra. Låten vi eftersöker finns med på skivan, och… det är rätt långsökt, ska erkännas. Ledtråden: det är partiella delar som leder till titeln in på svar nummer 1.

2) Bilden nedan är inte bara en halv reklambild för Heavy Metale Liquid Cruelty – det är också en bild på en skiva som jag hade rikligt med förutfattade meningar om. Jag var säker på att jag inte gillade den, till dess att jag fick en egen utmaning om att lyssna på den med öppet sinne. Det gick rätt fort att ändra sig, kan jag säga, för skivan är rent av fantastisk.

Låten som ska in här är rätt långsam och släpig, men har en läcker titel som dessutom hämtar ord från flaskan.

IMG_2099

Okej. Nu ska vi sedan bli långsökta på riktigt. Kan man säga. Låt nummer tre är inte bara en svag bild så att man knappt ser skivan, det är även bilder på en minst sagt ovanlig öl. Fick den av hustruns kusin som är brandman i Tyskland. Ja, de har en egen bar på brandstationen. Nej, det är inte lika restriktivt med alkohol i Tyskland. Ja, de har ett eget ölmärke.

Så. För att lösa låt nummer tre så får du tänka lite utanför boxen, men kan du lista ut vilken skiva det är och kollar låtarna så blir det uppenbart. Ledtråden – bandet är också från Tyskland…

IMG_1851 IMG_1852 IMG_1853

Går det bra såhär långt? Knepigt? Lätt? Vi har alltså knäppt av 3 låtar, och det följer vi upp med en dubbel. Låt nummer 4 och 5 återfinns på samma bild, och eftersom själva bilden på ölen är rätt svag så får du en superinzoomad-och-suddig ledtråd. (ölen är för övrigt en 3,5%-Budweiser, smakar rätt likt vatten, men ändå). Även här är det partiella matchningar vi söker, delar av det du ser på ölen återfinns i låttitlarna som ska in som nummer 4 och 5. Och… rätt ordning är som de syns på bilden. TESTAMENT första, alltså!

IMG_2381 Rise

Nu då. Nu ska du få tre lätta saker, tre färger som ledtråd.

Låt nummer 6 är den röda skivan där vi letar efter ett spår som innehåller en annan färg, låt 7 är den bruna skivan där vi ska ha en låt som har en ännu en annan färg i titeln (du får en extra ledtråd eftersom det syns sisådär på ölens etikett… och ja, det är en ovanlig öl, det är Pang Pang-Fredriks kärleksförklaring till Elin, en öl med bland annat rosenknoppar i och som smakar…faktiskt inget vidare, tycker jag – det blir en häxblandning av cider/öl/blomvatten) och sist men inte minst låt nummer 8. Den är också en färg, det är en blå skiva men vi söker en låt som finns på den blå skivan och som innehåller ölens färg i titeln.

Alltså: Låt nummer 6 ska du leta på OPETH-skivan, låt nummer 7 på AC/DC-plattan och lå¨t nummer 8 kommer från SAXON. Enkelt, speciellt om du kan Google…

tävling 1 tävling 2 tävling 3 tävling 4

Som uppföljning till det ska vi ha en lite klurigare sak. För att klara denna så är ledtråden att det är ett av extraspåren på skivan, alltså… låten vi söker (som är helt uppenbar när du väl hittar svaret) finns INTE på originalskivan, utan du får leta den utökade versionen.

Låt nummer 9:

IMG_2386Så.

Nu har du inte många kvar innan du kan skicka in ditt svar. Häng kvar lite lite till bara… I låt nummer 10 återvänder vi till ett band som förekommit på bild med en annan skiva tidigare, men givetvis är det en annan låt vi söker den här gången (döh, det är ju en annan skiva så konstigt det väl fasiken annars…). Personligen tycker jag att såväl skivan som avbildas som låten vi söker är riktigt fina saker i bandets diskografi. Som ledtråd kan kanske anges att det ska titta främst på flaskans etikett för att finna ingången.

Electric NurseOkej – sista uppgiften hägrar, nummer 11. Den är lite speciell, då det inte är en enskild låt eller titel vi söker – utan ett gemensamt ord som binder samman den här ölen och de tre skivorna. Det kan vara delar av ett ord i vissa fall, det kan vara ryckt från en låt- eller skivtitel – men det förekommer på samtliga dessa fyra produkter, och kollar du hyggligt noga så kniper du nog detta ord relativt enkelt.

Jack HammerSÅDÄRJA!

Ska vi sammanfatta då?

11 frågor, du ska ha 11 svar. På de första tio frågorna är det låttitlar som eftersöks, på den sista är det ett gemensamt ord. För att få rätt svar ska du ange BANDETS NAMN och Låtens Titel. Sist är ett ord. Nedan har du det hela sammanställt med lite tips, så att du kan peta in svaren i kommentarerna på inlägget, så ska vi ”uppa” svaren om en vecka. Lycka till!

1) Del av ölens titel återfins i den här låtens namn

2) Ett av ölens titelord ingår i låttiteln du söker. Poetiskt namn på låten!

3) Hm… vad liknar burken? När du ser låttiteln framför dig vet du direkt

4) Ordet i närbild leder dig nog rätt

5) Ordet i närbild leder dig nog rätt

6) Färgen som ingår i låttiteln ingår i flaskans namn…

7) Färgen som ingår i låttiteln ingår i flaskans namn…

8) Färgen som ingår i låttiteln ingår i flaskans namn…

9) Lite svår, du hittar den här låten enbart på den utökade utgåvan av skivan…!

10) Delar av låtens titel återfinns på flaskans etikett

11) Ord eller del av ord som förekommer på samtliga fyra produkter på bilden

10 reaktioner på ”Utmaning: Gör hårdrocksölstestet!”

  1. Chief Rebel Angel

   …hehehe… ja, du får slå upp en bägare guld någon kväll i veckan och se om du får lite inspiration! 😀

 1. Chief Rebel Angel

  Söndag eftermiddag/kväll, och så här långt har tre stycken rätta rader lämnats in.

  Klarar du att komma med den fjärde?

 2. Pingback: Söndagsbilaga: Malt, humle, jäst & distade gitarrer | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

 3. Pingback: Sommartävla med Rebellängeln och Plektrumgrossisten! | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *