Ur skivhyllan: 10 sommarklassiker!

Där ligger du på badstranden/slappar i hängmattan/vänder kött på grillen och funderar på det där med musik. Vad gäller egentligen, så här års? Svaret är rätt enkelt – man behöver inte vara ”inne” eller ha full koll på nya releaser såhär på sommaren Det som gäller är lik förbaskat de där hederliga plattorna som du nött sen förr, de där som har något speciellt som faktiskt gör dem till alldeles utmärkta lekkamrater just sommartid. Sommarklassiker, helt enkelt, utan att bli sommarplågor. Eder Rebellängel roade sig med att lite snabbt och utan betänketid plocka ut 10 såna skivor ur skivhyllan, som en övning i att se vad instinkten anser vara en passande skiva under just kriteriet sommarklassiker. Resultatet skådar du här, och det kan nästan kännas som en mindre överraskning för min del också.

Sommarskivor

De du ser är i övre raden från vänster:

  • TIAMAT ”Amanethes”
  • SEPULTURA ”Chaos A.D”
  • SLAYER ”Seasons In The Abyss”
  • WHITESNAKE ”Saints & Sinners”
  • GUNS’N’ROSES ”Appetite For Destruction”

…och i den undre raden från samma håll:

  • IRON MAIDEN ”Powerslave”
  • HELLACOPTERS ”High Visibility”
  • MEAT LOAF ”Bat Out Of Hell”
  • MIDNINGHT OIL ”Scream In Blue”
  • OZZY OSBOURNE ”Tribute To Rhandy Roads”

Rätt kul övning för egen del, för i ärlighetens namn tror jag att ett par av de där plattorna hade fått ge vika om jag hade lagt pannan i djupa vecka och verkligen försökt vaska fram 10 stycken optimala sommarskivor, men just det där att inte tänka så mycket utan att ”bara göra” ger också en spännande effekt. Primal instinkt, typ.

De klassiska som står sig tycker jag är rätt lätta att peka ut, de var också de första som fingrarna bläddrade fram. IRON MAIDEN har – i mitt tycke – aldrig varit bättre än på ”Powerslave”, och med sitt ökeninspirerade omslag så passar den förstås bra på sommaren, WHITHESNAKE ”Saints & Sinners” är en sån där skiva som jag rullar intensivt på baksidan medna jag påtar och fixar och donar, gärna med grillen och GUNS’N’ROSES ”Appetite For Destruction” kanske är den ultimata sommarfestarskivan. Inte mycket att säga om det. HELLACOPTERS ”High Visibility”, TIAMAT ”Amanethes” och SLAYER ”Seasons In The Abyss” har också varma toner i mitt minne, så jag är inte helt förvånad över att de dök upp samtidigt som jag hade kunnat se dem utbytta mot något likvärdigt utan gnälla. En annan SLAYER-platta, en annan rockplatta istället för ”High Visibility”, fint så. Det är efter dem som jag överraskar mig själv en aning.

MEAT LOAF? Visst, bra och maffig skiva, men jag lyssnar väldigt sällan på den. Och MIDNIGHT OIL med deras livealbum ”Scream In Blue” åker fan aldrig på i vanliga fall, hur kan de ramla ut en sån här gång?!?

De två skivorna undrar jag egentligen hur de kunde ramla in här, samtidigt som jag får tillstå att det är två bra skivor som faktiskt passar sommaren till ändå. SEPULTURE ”Chaos A.D” och OZZY OSBOURNE ”Tribute” är väl okej, det är bra skivor men jag kan inte påstå att mitt lyssnande på dem är begränsat eller intensifierat till sommaren på samma sätt som jag tycker att de mer uppenbara skivorna är.

Och varför är inte Zakk Wylde med, till exempel? Hans BLACK LABEL SOCIETY och en klassiker DEEP PURPLE brukar spelas frekvent i samband med att det grillas och glassas på Rebellängelns baksida.

Egentligen kanske frågan är… vilka är dina sommarklassiker, för min hjärna kan man tydligen inte lita på!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *