Amager Bryghus – Batch 1000

Öl: Batch 1000
Stil: India Pale Ale
Styrka: 6,5%
Bryggeri: Amager Bryghus, Kastrup, Danmark
Var: Systembolaget – 7:e Augusti Små Partier

”Så holder du kraftedeme kæft kælling”

Japps, så blev det! Hade du sett filmen så visste du exakt! Citatet är från filmen ”Blinkende Lygter” och det är så det känns när du tar en klunk från den här.

Jag snackar ingen skit, och det gör inte Amager Bryghus heller. Allt dom gör blir till guld, så även denna öl. Den 1000:e batchen de gör kanske blir den öl man pratar om, om 1000 år? Jag vet inte? Oavsett så vet Amager hur man brygger öl och det är kanske inte alla som vet det? Jag vet i alla fall hur man dricker öl, och det är på riktigt. Jag dricker inte gärna öl som är halvbryggd eller är oproffsig, men det behöver man inte ens tänka på när man öppnar en Amager. När smakar en Amager bäst? ”Hvergang!”

Nu så kommer det en öl från Amager på Systembolaget och det känns som en triumf med tanke på hur de har blivit behandlade innan. –”Vad snackar du om Hopmaestro?”. Ja… det orkar jag knappt inte gå in på här, men faktum kvarstår att både ”Orange Crush”, ”Todd – The Axeman” och ”Shadow Pictures” har blivit bortvalda av Systembolaget. ”Stelbent” sa Bill, ”Analfixerat” sa Bull.

Hursom, så har de ändå lyckats stånkat ut en 1000:e batch sådär avspänt som bara en Dansk kan.

Aromen är som en lågavlönad humleplockares skjorta efter en dag på fältet. Klibbig, citron-sur och allmänt blöt. Det osar av värme, grapefrukt och allmänt uppror!

Smaken är som att ta en tugga på en näve av fullblommade humlekottar. Kladdig humle med tallolja och citrusskal. Malten ligger i kuvat underläge, ungefär som en sergeant som möter en general, undergiven men ändå spänstig i sin honnör. Den skarpa bitterhet av citrusskal välver runt en sötare rund maltkropp likt en något för tight skjorta på en förman som skriker order mot sin kuvade stab. Eftersmaken pulserar mellan torrt halmstrå och bittert hö doppat i sockerlag.

9 av 10 ölbryggare som vill göra superb IPA sneglar mot Danmark.

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Keep on rotting in the free world” som inte alls anspelar på ett allmänt överförmynderi eller ett förtryckande lock riktat mot den fria tänkande människan. Jag bara gillar låten.

3 reaktioner på ”Amager Bryghus – Batch 1000”

  1. Lite humleknark är alltid trevligt. Men vadå bortvalda av Systembolaget? Alla tre du nämner har ju funnits att köpa i Små partier-sortimentet?

    1. Exakt, har funnits… Alla tre faller utanför Systembolagets krav för TSLS (Lokala Sortimentet) med ytterst flummiga förklaringar. ”Orange Crush” anses inte konkurrenskraftig med kvalitet och pris i jämförelse med andra produkter i sortimentet. Den har 96/100 på Ratebeer. ”Todd – The Axeman” (98/100) och ”Shadow Pictures” (99/100) anses inte uppfylla Systembolagets krav på kvalitet.

      1. Ok, då förstår jag. Ja det verkar ju väldigt skumt det där. Gissar att det är Elixir som gett SB för lite pengar under bordet eller liknande. Kan bara tänka mig hur mycket skumraskaffärer de stora drakarna gör med Systembolaget bakom lykta dörrar, vilket inte gör det lätt för mindre aktörer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *