Utbilda dig med AMON AMARTH!

Gillar du svenska vikingaskeppet AMON AMARTH?

Det är många som gör det. Jag med. Min favoritskiva är nog ”Versus The World”, även om jag faktiskt väldigt ofta finner mig plocka fram ”Surtur Rising” när jag är sugen på just AMON AMARTH. Mest imponerad är jag nog ändå över att bandet är så pass jämnt och produktivt, man känns liksom som en vikingadödsens motsvarighet till BAD RELIGION, om man ska raljera. Ny skiva vartannat år, nya låtar som låter lite som de gamla, och konstant hårt arbete mellan skivorna. En av de få sakerna jag kan tycka är lite jobbigt i längden är faktiskt kanske just vikingatemat.

Fram till nu.

För i vintras hittade jag och äldsta grabben den bok du ser i mitten av skivorna, och under våren har jag läst den för honom i samband med nattning. Och.. helt plötsligt inser jag att jag faktiskt inte kunde speciellt mycket om asatron och mytologin runt den. Jag trodde jag gjorde det, men det är så många namn och kopplingar som fallit på plats av den här barnboken att det är rent av löjligt. Och ja – det har också gjort att det spelats en hel del AMON AMARTH för min del, den här gången inte bara för att det är lättnynnad och svängig melodisk dödsmetal som sitter skönt…utan även också för att jag ville höra texterna, och jämföra och förstå dem i rätt sammanhang.

Det där faller förstås helt på mig, det borde jag ha förstått innan och kanske åtgärdat, men att få mängder av korta berättelser om de olika karaktärerna sammanfattade så här, i en barnbok, är ju närapå som att få AMON AMARTHs texter förklarade. ”Amon Amarth For Dummies”, typ.

Nu önskar jag bara att jag hittade en liknande bok om grekisk samt romersk mytologi, sen har jag barnboksläst både mig själv och äldsta grabben rakt in i allmänbildningen. Och tagit ett bra steg på vägen för att lyckas med målet att uppfostra mina barn musikaliskt – precis som beskrivet i Söndagsbilagan ”Highway To Hell – En Musikalisk Uppfostran” – en bra musiksmak.

Har du tips på liknande böcker?

Dela gärna med dig, som kommentar eller via mail.

Till dess kör vi väl lite AMON AMARTH va? Värj dig mot detta riff om du kan…!

Inte bandets bästa låt, men just riffet… ojojoj!

5 reaktioner på ”Utbilda dig med AMON AMARTH!”

  1. Chief Rebel Angel

   Will do. Letar som sagt efter något liknande med grekisk mytologi (vad spelar man sen, ROTTING CHRIST?).

 1. Surtur Rising är en skiva som även jag ofta plockar fram, liksom föregångaren Twiligtht of the thunder god som gillar skarpt.

  Finns det inga böcker som förklarar Manowar:s symbolik 🙂

 2. Chief Rebel Angel

  ….hehe…jo det kan nog finnas MANOWAR-litteratur, men det blir väl direkt barnförbjudet..!

 3. Pingback: Snart är det vinter – Rebellängeln spelar DISSECTION, ISTAPP och NECROPHOBIC! | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *