24 APRIL – SMÅ PARTIER – EXKLUSIVA NYHETER PÅ SYSTEMBOLAGET.

(Bilder helt ärligt lånade av Systembolaget)

”Den som har mest öl i kylen när han dör vinner”

Ja, på Fredag är det dags igen. Systembolaget släpper öl så man knappt hinner med att gå på toa mellan releaserna.
Denna gång är det många oprövade kort för mig, men jag tänkte ändå meddela Er som inte har hunnit kika så mycket själva på vad som kommer vad det är för härliga brygder som ramlar in. Jag har skrivit lite spådomar om alla öl som dyker upp på Fredag.

Põhjala Uus Maailm San Diego Session IPA, 11336, Estland, 33 cl, 32,30 kr, 4,9 %
Jaha, det här skall tydligen vara någon form av White IPA ifrån Estland, bryggd i session-stil? Det snackas lite om de här grabbarna så det kan ju vara värt ett försök?

Prairie Standard, 11391, USA, 35,5 cl, 39 kr, 5,6 %
Den uppmärksamme köpte, provade och svimmade av när Prairie’s Pirate Bomb kom för ett tag sen? Jag gjorde det och fick gå och byta byxor efter det. Nu kommer en Saison från samma gäng och den har toppbetyg runtom på olika sajter. Det är väl bara att köpa ett par då?

Eskilstuna Ölkultur Tripel, 11544, Sverige, 33 cl, 33,30 kr, 9 %
Snubbarna på Eskilstuna-byggeriet kommer med en Belgisk ale á la tripel. Den borde tilltala den mogne ölkännaren? Jag kommer att köpa minst en för att jag diggar Eskilstuna helt enkelt. Man ska inte dö nyfiken.

Nils Oscar/FrEQuency Muddy Water, 11440, Sverige, 33 cl, 26,80 kr, 7,7 %
Jaha men se goddag! En öl med någon typ av anknytning till metal för en gångs skull. Anders Fridén, till vardags i bandet In Flames och kollegan David Mortimer-Hawkins på Sony Entertainment brygger öl hos Nils Oscar. Kan bli trevligt, eller inte? Vi får se, för Brown Ale är inte min superfavorit, men helt värt att spana in bara för att.

Green Flash West Coast India Pale Ale, 11430, USA/Belgien, 33 cl, 34,90 kr, 8,1 %
Green Flash, det notoriska USA-bryggeriet har öppnat ett spinoff bryggeri i Belgien, eller snarare så har dom klämt in sig hos bryggeriet St-Feuillien. Detta för att kunna servera törstiga Européer med sina fräscha öl. Det ska tydligen inte vara riktigt så delikat som det är ”over there”, men det kan ju bero på finjusteringar? Jag tänker garanterat undersöka detta grundligt.

Smuttynose Rhye IPA, 11652, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 6,8 %
Ja men här kommer det en som jag faktiskt provat. Denna gång så är den på mindre flaska, men ändå samma innehåll. Gillar du råg-IPA så är det inte så mycket att diskutera, bara faktumet att det är från Smutty Nose räcker för mig. Köp på!

Mikkeller Beer Geek Breakfast BA Tequila, 11646, Danmark, 33cl, 79,00 kr, 7,5%
Det ramlar in drygt 600 st sådana här lagrade på Tequilafat. Här gäller det att vara med och beställa så att du kan lägga dina smutsiga vantar på minst en. Den vanliga versionen är en höjdare, men fatlagring kan öppna upp nya dimensioner.

Jopen Koyt Gruitbier, 11493, Nederländerna, 33cl, 34,90 kr, 8,5%
En traditionell ale från Holland? Låter det spännande? Prova isåfall, jag undviker.

S:t Eriks #50 Barley Wine, 11467, Sverige, 33 cl, 32,90 kr, 9,6 %
Brygderna från S:t Eriks brukar inte få mig att krampa i njutningskonvulsioner, men nu är det en Barley Wine och det duger för att jag ska snyta åt mig en pava eller två.

Founder’s Blushing Monk, 11468, USA, 75 cl, 149,90 kr, 9,2 %
Det här mina vänner, det är ett måste. Eller ja, är du allergisk mot hallon kanske du ska ge fan i den, för det är en hallon-öl i Belgisk stil. You had me at hallon. Dyr? Ja! God? Hoppas!

Siren Maiden, 11395, Storbritannien, 37,5 cl, 99 kr, 11,1 %
En Barley Wine till. Siren gör bra skit och denna bryggde dom första gången till sitt ettårsjubileum. Kan vara värd att spejja in om du gillar den stilen. Jag gör det…

Hanssens Oudbeitje, 11259, Belgien, 37,5 cl, 79,90 kr, 6 %
En jordgubbs-lambic, jag hoppar. Men låt inte mig stoppa er.

Engelszell Benno, 11617, Österrike, 33 cl, 54,90 kr, 6,9 %
En trappistliknande öl. Kan vara intressant om du är lagd åt det hållet? Varför inte?

Ja, det kommer en del, igen som sagt, var skall detta sluta? Det som jag tycker är lite synd är att det kommer rätt tunga öler nu när vårsolen börjar steka på och man ska bosätta sig vid grillen. Personligen hade jag gärna sett lite fräscha, somrigare öl och inte så mycket heavy duty. Men man kan inte få allt eller hur. Vi får ta det helt enkelt och sen blickar vi framåt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *