All In Brewing SOMA

Öl: SOMA
Stil: Session IPA
Styrka: 4,7%
Bryggeri: All In Brewing, Göteborg, Sverige
Var: Systembolaget – Lokalt & Småskaligt – 1 Dec

”I’m all in, all my ladies are jacked.
I’ve got-ta race with diamonds, and I aint holding back I’m all in,
I’m gonna kick it – pocket rockets the ticket if you got what it takes,
you can play high stakes – I’m All In”

Det här med session-IPA är ett jävla otyg egentligen, eller hur? Bryggerierna har sen en tid tillbaka kämpat med att försöka göra en god och välsmakande IPA med en lägre alkoholhalt, och det kan väl vara tacknämligt på ett sätt. Allt som oftast så går det sådär om jag ska vara ärlig. Nu på senare tid så börjar det ordna upp sig, och många har fått till det rätt så bra. Men, då kommer folköls-gänget och ska vara med och leka. Helt plötsligt så skall alla vrida sig ut och in för att göra en 3,5% och dessutom med stolthet slänga på epitetet ”Session-IPA” på etiketten. Stolleprov!

Nej, låt folk som kan sin sak göra det, gör eran folköl och kalla den för vad det är. Att kalla en folköl för session-IPA är som att injicera botox, fixa en tandblekning och silikonimplantat… utåt sett så ser det glassigt ut, men på insidan så är du fortfarande samma gamla tråkiga mes som kommit på att du kan lura yngre och oförstående offer in i ditt rostiga fångstnät. Men mig lurar du inte!

Jag gillar folk som går all in. Ska du göra något, gör det ordentligt. Vilket osökt får mig att tänka på bryggeriet All In Brewing. Om du ska brygga en bira eller anordna en mässa med för den delen, så kan du ringa dom och fråga hur man gör. Man går all in helt enkelt. Nu har man gått åstad och gjort det igen …

Denna gång så har man huserat hemma hos det nya bryggeriet West Coast Bryggeri, bakom det svengelska namnet så döljer sig en (sv)engelsman, vars öl vi ska titta vidare på en annan gång, men onekligen så är det en karl som har ordning på grejjorna. Jag testade ett par av hans öl på All In Beer Fest, och det bådade gott. All In Brewing har dealat in sig på produktionskapacitet hos honom, och jag gissar att det kommer att bryggas öl både en och två gånger till där? Som ni redan vet, så är ju All In Brewing hemlösa pojkar och passar på att tjuva bryggtid hos folk som kan släppa till, och jag är redan övertygad om att det kommer att bli en bra kombo.

Aromen för hos till humlebeklädda sluttningar en sensommardag i Augusti. En kavalkad av citrusfrukter möter oss vid flasköppningen. Grapefrukt, citron, lime – ja allting som har ett skal som smakar illa om man tuggar på det trängs i den här lille gynnaren. Det ryms även en grön-örtig och nästan kryddstark ton bakom all denna tropik som ger den lite sting i doften.

Smaken är all in humle, men trots den massiva mängden man använt (eller teknik/kvalitet man använt sig av?), så till skillnad från den ovan nämnda implantat-tunga bönan du raggat hem från krogen med tomt innehåll, så har den här lite kropp att backa upp med. Missförstå mig inte, det är inte mycket maltkropp här, men tillräckligt för att stå still när det blåser tropisk cyklon utanför. Jag får inte den ihåliga känslan man kan få av andra mindre lyckade exempel. Sötma som av persika, clementin och mango trängs lite i munhålan innan den karaktäristiska bitterheten tar över och ger dig valuta för pengarna. Tallolja, apelsinskal, lite lite pepparsting. Guld!

Nej pojkar och flickor, den här är ”pocket rockets” och står sig i alla poker-dueller du kan råka hamna i och jag har svårt att se att den blir utdragen på ”river” av någon annan session-IPA som jag har koll på i nuläget. Det här kan nog vara den bästa session-IPA jag druckit någonsin, och jag skulle bli oerhört förvånad om den inte dyker upp på bred front till vårkanten.

8,5 av 10 tycker att det här borde vara WSOP’s nästa sponsordrink.

Jag lutar mig tillbaka och drar på en lika färsk låt som dagens öl. Göteborgs Bombus har släppt en låt från kommande platta. Den har inte ett skit med ölet att göra, men bra musik och bra öl går hand i hand. Det vet alla som besöker Heavy Metale.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *