Birrificio del Ducato Vieille Ville Saison

Ölnamn: Vieille Ville Saison
Stil: Saison
Styrka: 6.0%
Bryggeri: Birrificio el Ducato, Busseto, Italien
Var: Fasta Sortimentet 2 Mars, Systembolaget
”Old McDonald had a farm”

Saison, en stil som på senare tid varenda bryggeri ska ha minst en i sortimentet. En stil som upplever en liten renässans kan tyckas. Eller har gjort ett tag faktiskt. Jag har haft svårt för den länge, men sen en tid tillbaka så har jag ändrat uppfattning. Helt plötsligt så började jag tycka att den var lite spännande. Det var ju kul… precis som att jag behövde mer stilar jag bara ”är tvungen att testa”?

Hand i hand med detta Saison-lyft så börjar det komma hantverksöl till Sverige i mer ordnad form. Italienarna sprudlar och börjar haka på mer och mer dom också. Just Birrifico el Ducato är väl kanske inga duvungar? De har hållit igång sedan 2007, och de har ett helt gäng med erkända öl under bältet. T.ex. så har de fått silvermedalj i ”World Beer Cup” och guld i ”International Beer Challenge” plus flera utmärkelser här och var.

Så, nu finns alltså denna i standardsortimentet, och säljer den väl så kan den hänga med ett tag gissar jag? Enligt mig så gör sig dock Saison bäst på våren/sommaren, då den är en perfekt törstsläckare med mycket smak.

Aromen är utpräglad bondlurksdricka. Hö, gräs, pepprigt och kryddigt. Jästen slår igenom och pillrar lite i näshålan. Som att ligga på höskullen en sommardag med ett halmstrå i mungipan och gömma sig för storbondens vakande öga.

Smaken är torr och ”ihålig” som jag brukar kalla det. Det är som att blåsa upp en ballong inne i munnen, och denna ballong är penslad med citrussaft och sprinklad med örter och sedan doppad i ananasjuice. Brett-jäst som gör sig påmind likt en glömd räkning dyker upp och pockar på uppmärksamhet i eftersmaken. Lite korning i munkänslan. Uppfriskande mineraler.

Ja, det här är en riktigt bra saison och den får 7,5/10, men är du helt såld på stilen så kan den nog vara värd en hel poäng till. Den är stilig.

Jag lutar mig tillbaka och drar på ”Redneck” med Lamb of God, det är det närmsta lantis-stilen jag kommer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *