Dieu de Ciel Péché Mortel

Öl: Péché Mortel
Stil: Imperial Stout
Styrka: 9,5%
Bryggeri: Dieu de Ciel, Montreal, Kanada
Var: Systembolaget – 3 Juli Små Partier.

Den 3:e Juli är det ett öl-släpp på the almighty Systembolaget igen. Det är första gången man trotsar traditionen att inte släppa något i Juli, men när Fan blir gammal så börjar han gå i kyrkan. Jag vet inte riktigt om jag ska tacka dom eller banna dom, för det kommer att göra ett rejält hål i semesterkassan. Bl.a. så släpps dagens öl, Péché Mortel. Ja det är franska och betyder ”dödssynd”, och det är det högt ansedda bryggeriet Brasserie Dieu de Ciel från fransktalande Montreal som har kokat ihop den.

Jag har avnjutit denna förut och dagens recension är alltså rätt gammal, men smaknoteringar ljuger aldrig och ett första intryck består för evigt. Om de har kontroll på sin skit, vilket jag vill hävda att dom har, så är det bara att ställa sig i kö om du gillar imperial stouts. Tycker du att det är tungt att dricka denna stil mitt i högsommaren så köper du så många du orkar och ställer mörkt och svalt, så har du ett fint vinterförråd sen. Räkna inte med att den finns kvar särskilt länge på hyllan hos Systembolaget, då jag vet att den är efterlängtad av många.

Aromen är tung från rostad malt och kaffe, en okristlig mängd kaffe faktiskt och ett uns av vanilj. Tittar du på etiketten samtidigt som du luktar, så kan du fantisera att om Medusa luktade så här så kanske det inte hade varit så farligt att stöta på den mytiska varelsen. Legendarisk doft.

Smaken är en expedition i stoutens förtrollade värld. Man förväntar sig att få sila kaffebönor mellan tänderna i första klunken, men snart så planar den ut och erbjuder en krämig, mjukare rostad maltmatta som lägger sig som en filt på tungan. Det läggs ut små ledtrådar mot vanilj. I eftersmaken så kommer kaffet tillbaka ordentligt tillsammans med en väldigt torr aura och hela ölen känns som att man grovhånglar med en medelålders barista efter stängning på ett obskyrt café i utkanten av Montreal.

Extremt delikat öl detta och det är ett solklart köp. 9,5 överrostade kaffebönor av 10.

Håll ögonen öppna efter de två andra öl Brasserie Dieu de Ciel har med 3:e Juli. ”Disco Soleil” och ”Équinoxe du Printemps”, en IPA respektive en Scotch Ale.

Jag lutar mig tillbaka och drar på en passande Kandensisk dänga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *