En riktig BAEST!

Den här plattan är ju inga konstigheter alls, egentligen. Klassisk döds av skandinaviskt snitt, där HM2-pedalen verkligen får jobba. BAEST är från Danmark (se där, ytterligare ett band som cementerar det landets framfart på musikscenen just nu), och ”Danse Macabre” får man väl säga är den riktiga debuten – för första släppet ”Marie Magdalene” hade bara fem-sex låtar så jag stoppar in den i kategori ”EP”. I september släpps uppföljaren, och det ska såklart bli spännande att se var bandet tar vägen efter den best som ”Danse Macabre” ändå är. Mer av samma? Sannolikt. Men klarar man det utan att det blir enahanda, det är frågan. Förhoppningsvis. Men.. det är faktiskt bara delvis på grund av att skivan är en käftsmäll som den ska få vara i centrum den här gången. vi ska också prata om.. folköl. Eller, rättare sagt, folköl och dödsmetall av den här modellen.

Jag var inte med när det begav sig, när Stockholmsdödsen växte fram och HM2 slog igenom. Då pillade jag mig i näsan som en snorunge uppe i norr. Men en sak som jag tycker är genomgående när man läser om de som var med och bildade banden är just att det man gjorde var så enkelt. Man bytte kassetter med varann. Man hängde. Repade. Och så drack man folköl. Det gjorde förstås jag med i tonåren, ett snabbt sexpack gav ett rus i unga dar. Jag antar att de svenska banden som ENTOMBED (NIHILIST?), TIAMAT, DISMEMBER med flera drack klassiska lättillgängliga öl. Pripps. Falcon. Den sorten.

Och nu undrar man ju… om man är BAEST och spelar Stockholmsdöds fast i fel årtionde (så att säga) och kommer från Danmark.. gör man någon form av dansk motsvarighet då?

Danmark har ju Mikkeller som går som ett reklam-lokomotiv, och eftersom undertecknads arbete tar mig till Köpenhamn ett par gånger per år så uppskattas såklart verkligen WarPigs med sin lite ruffiga men charmig stil och stora utbud, men samtidigt: är det inte lite dödsmetall att dricka halvljummen folkbärs medan man repar? Finns det ens folköl i Danmark, eller måste man åka till Sverige för att köpa en ”dansk” folköl?

(För övrigt kan vi passa på att med detta inlägg döda funderingarna på om det är jus ”Danse Macabre” som ska inleda Rebellängeln Tipsar till höstsäsongen, då det i avslutningen utlovades att det blir dansk dynamit i augusti… det är INTE den här skivan som får sin plats i ljuset då. Det är faktiskt inte heller någon av de här tre.)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *