En sommar med Chris Cornell

Det började med att jag fick den här videon med Chris Cornell i mitt flöde på sociala media runt Midsommar, en version från 2015 där Chris Cornell gör en helt fantastisk version av Nothing Compares 2 U. En sån där version som ger total ståpäls. Jag delade den vidare, och sen har det liksom bara rullat på under sommaren. CHRIS CORNELL har i alla sina former liksom flyttat in och återkommit hela tiden när det ska spelas musik. Soloskivor. TEMPLE OF THE DOG. AUDIOSLAVE. SOUNDGARDEN. Covers, egna låtar, live och i studio – you name it, och det har spelats vill jag påstå.

Med det sagt – vilka är då de bästa skivorna Chris sjungit på? Det är förstås en inte hel enkel fråga att reda i, men vi kan ju försöka…!

1) ”Badmotorfinger” med SOUNDGARDEN 

Jo, jag vet att det kanske inte är den mest kommersiellt framgångsrika skivan, men jag är verkligen såååå kär i den här pärlan. För min del är detta den perfekta mixen av bra låtar och lite roughness, och flera av låtarna har en evig plats i min ”spellista till evigheten”. Den här skivan är kantboll på att vara en av de fem, tio starkaste skivorna som någonsin släppts.

2) ”S/t” med AUDIOSLAVE

Oväntat säkert, men HELVETE vilket sväng det är i den här plattan! 2002 kom den, och det här är en skiva som jag återkommer till ganska ofta. Innehåller förstås inte bara Chris Cornell, utan hela det instrumentala gänget från RAGE AGAINST THE MACHINE, och det är ju såklart lite av en garanti för att det ska smiskas upp en jäkla stämning. Kombinationen med Chris själfulla röst är helt enkelt utsökt.

3) ”Superunknown” med SOUNDGARDEN

…jag tycker egentligen att den här och fjärdeplacerade TEMPLE OF THE DOG är typ lika bra, men inser att jag nog måste gå på ”spelade timmar” till slut. Då vinner den här, för trots att den har en del låtar jag tycker är lite utfyllnad så har den såklart skyhöga toppar också. Ganska dyster och mörk platta, men tyngden passar den!

4) ”S/t” med TEMPLE OF THE DOG


Klassiker. Kanske den skiva där just Chris Cornell och hans röst får störst plats, och har som mest betydelse. Den här skivan är ju ganska avskalad och laid back, vilket nog förklarar varför den har lite mindre speltid än tredjeplacerade ”Superunknown”. En gång på det arga 90-talet var det viktigt med tuff attityd…

5) ”Higher Truth”, soloplatta med CHRIS CORNELL

Sista platsen på Topp 5, och givetvis kan man ta nästan vilken skiva som helst här. AUDIOSLAVEs avslut med ”Revelations” är mycket bra, likaså ”Down On The Upside” med SOUNDGARDEN samt ett par av Chris soloplattor. Ändå är det nog den här jag vill framhålla, ”Higher Truth” är nämligen bland det bästa han presterat om man vill komma honom nära. En riktigt innerlig skiva, och ingen slump att den faktist varit ”Rebellängeln-Tips” tidigare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *