Founders Backwoods Bastard

Öl: Backwoods Bastard
Stil: Scotch Ale
Styrka: 10,2%
Bryggeri: Founders, Grand Rapids, Michigan, USA
Var: Systembolagets Beställningssortiment – släpps 20 Februari
En gång om året så brygger Founders denna lilla granat av mogna smaker. Den är en så kallad ”säsongsöl” och i Staterna så finns den tillgänglig från November för att kunna förtäras i lugn och ro över vintern. Men eftersom vi Svennar inte direkt bor granne med våra Amerikanska bröder så får vi vänta vackert tills den kommer till oss i Svedala. Den är dock väl värd att vänta på och nu den 20:e Februari så kommer den på Systembolaget igen för allmän beskådan.

För trots att snubben på etiketten är allt annat än fager och namnet är allt annat än delikat, så är innehållet desto sötare och trevligare. Scotch Ale eller ”Wee Heavy” som stilen även kallas är en ganska tung och söt historia, bryggd för att sitta och smutta på framför en brasa mitt i smällkalla vintern, förslagsvis kanske även i en stuga i skogen eller fjällen. Perfekt efter att du har varit ute med hundarna hela dagen eller om du kanske har varit på skidtur i kalla fjälltrakter? Det är bara att slänga upp fötterna på en pall och värma dom mot en brasa, inombords så värms du upp av ölen. Glöm inte Instagramma upp den perfekta mysbilden med fötterna mot brasan och elden lite käckt ur fokus. Bor du i stan så får du fantisera framför en lämplig vinterfilm på TV, t.ex. ”The Day After Tomorrow” eller kanske t.o.m. ”Snow Dogs” kan skapa den perfekta vinterkänslan?

Som sagt, det är en slow-beer det här, så plocka fram den lite innan och drick den inte för kall. Det är när den värms upp lite av rumstemperaturen som alla lukter och smaker kommer till sin rätt.

Doften är en tung och maltig toffee-kola med en lite spritig aura. Det tränger igenom en underliggande trä-karaktär och lite vanilj. Mörka fallfrukter ligger och bubblar under ett träd i skogen. Den luktar sjukt gott den här bastarden och jag kommer på mig själv att sitta och fantisera lite för länge. Frugan kollar snett på mig och jag harklar mig och mumlar något som kan uppfattas att jag tänkte på något viktigt som skulle fixas i hemmet.

Smaken är upplevs först som söt och lite stickig. En värme likt den som du får av whisky breder ut sig som en trasmatta över hela botten av munnen. Det sladdar förbi ett vaniljfragment och ett uns av träskblött drivved. Värmen fortsätter att ta över för att till slut överge dig med en smekning på kinden och ett löfte om att ringa imorgon.

Totalt sett så är det en en kanon-öl det här och jag anser att man gör ett gravt misstag om man inte åtminstone testar en sådan här när den släpps den 20:e Februari. Dock så är den kanske lite lite för söt för att bli en fullpoängare. Doften och tyngden i den här gör den ändå till en vinnare.

8,5 av 10 skogshuggare säger upp sig och åker in till stan om de hör att den här finns tillgänglig på krogen.

2 reaktioner på ”Founders Backwoods Bastard”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *