Fyra fina pärlor!

Vi närmar oss med stormsteg den tidperiod som är roligast och jobbigast samtidigt: årsbästalista och summering av året. Det ska sorteras i rätt ordning (från tokbra till bara tookig), och sedan publiceras vad det lider. Strecket för nya plattor att komma med brukar Rebellängeln dra någon gång i december, och hela slutspurten av året är musik som inte släppts det innevarande året närmast bannlyst.

Det här är 4 hårda och rent av mycket bra skivor som alla är med i kampen om en placering på den kommande listan, och det är därför extra roligt att det är som ett potpurri av länder som representeras. DAWN OF DISEASE från Tyskland och THE GREAT OLD ONES från Frankrike representerar Europa medan DAWNCREEPER från USA och ARCTOS från Kanada är de Nordamerikanska spelarna.

Både THE GREAT OLD ONES och ARCTOS är black metal, men klart olika i sitt sound. Två fina alster som har helt olika approach till sin genre, där fransmännen har H.P Lovercraft i texter och mer slingdriven black metal så härjar ARCTOS ut i kanadensiska Klippiga Bergen och hämtar krafti i naturen. Båda grupperna har dock en förmåga som är vansinnigt viktigt, utan vilken det inte blir bra alls: de kan snickra låtar, och det på ett ruggigt bra sätt.

Det här är två skivor som absolut är Rebellängeln Tipsar-material (även om det i mångt och mycket är den numera musikaliskt hyperaktive kompisen R2 som letat upp dem), och ska man beskriva dem i betygstermer är det solida 4:or båda två.

DAWN OF DISEASE har medverkar flera gånger på den här blogen förr, både som Tips med sin debutplatta ”Worship The Grave” och i recensionsform med uppföljaren ”Ascension Gate”, men denna tredje giv är den mest lättlyssnade och publikvänligaste plattan de släppt. Det är dessutom antagligen den bästa, och i all enkelhet – för detta är ganska okomplicerad melodisk och välproducerad döds – så bjuder tyskarna på en mycket trevlig stund. Polerat och mysigt. Typ motsvarigheten till GATECREEPER då, som går ut stenhårt med ett klassiskt dödsmetallnamn, klassiskt dödsmetallomslag och klassiskt dödsmetallsound. Här ska det försättas berg medelst gitarriff, och HM2-pedalen är Allsmäktig.

Och det gillar man ju, speciellt när det är bra låtar som levereras. Smutsigt och pang på. lika lättlyssnat som DAWN OF DISEASE men av helt andra anledningar; här kopplar du på reprilhjärnan bara och åker med.

Betyg på de här två? Också 4. Det är den generella summeringen av dessa fyra fantastiska pärlor.

THE GREAT OLD ONES, ARCTOS, DAWN OF DISEASE, GATECREEPER = 4/5. Mycket bra. Du behöver detta!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *