Garage Project Hapi Daze & Pohjala Uus Maailm

HapiDaze

Öl: Hapi Daze
Stil: Golden Ale / Pacific Pale Ale
Styrka: 4,6%
Bryggeri: Garage Project, Wellington, Nya Zealand
Var: Systembolaget – 10 April Små Partier.

Den här lille gynnaren har rest hela vägen från Nya Zealand och landar i Sverige precis lagom till när solens strålar vill smeka våra blekfeta kroppar. Garage Project har så vitt jag vet inte serverat några öl på Svensk mark innan, och nu petar de in två stycken helt plötsligt. Den andre är deras DIPA ”Pernicious Weed” och den står och väntar nervöst på mig i mitt lilla ölkabinett.

Det verkar som att detta är någon typ av prototyp-öl som de har testat fram, för när man letar efter info om denna så hittar man lite olika alkohol-halter och olika benämningar på den. De kallar den själva för Pacific Pale Ale, men av allt att döma så är det en upphumlad Golden Ale. Det ger lite obehagliga signaler hemma på min gata i stan, men, vi får se. Syftet har i alla fall varit att ta fram en öl med lägre alkoholstyrka för att passa in till vrålheta sommardagar och grill-orgier.

Aromen är som sig bör humlig och trevlig. Toner av ananas, persika och mango ploppar upp. Den luktar inte så skarpt som jag trodde den skulle göra.

Smaken är rätt (för stilen) djup sötma. Mogen mango, söt honungsmelon och lätt malt känns som huvudtemat här. Det finns tendenser till små hugg av humlen, men den är inte alls dominerande. Jag får för mig att det är med flit gjort så här, och att den inte har lidit av strapatserna på resan? Nej, den här kan nog passa den som inte är så pigg på överhumlade session-IPA’s och vill ha lite mer laidback anpassning i sin brygd.

Lätt och sommarfräsch öl som passar perfekt till sommarens ljumna kvällar. Tyvärr börjar den redan ta slut som det verkar, så skynda er och köp om ni vill testa.

7.5/10 grillvantar får den.

pohjala
Öl: Uus Maailm
Stil: Session White IPA / Wheat Ale
Styrka: 4,9%
Bryggeri: Pohjala, Talinn, Estland
Var: Systembolaget – 24 April Små Partier.

En till hybrid. En typ av vetebaserad session-IPA, typ White IPA men ändå inte så huggig som en sådan kan vara. Estniska Pohjala har fått lite rykte om sig på den positiva fronten på sistone, och nu kan man alltså införskaffa sig en ”West Coast Wheat Ale” från Estland i Sverige. Hängde ni med?

Uus Maailm betyder tydligen något i still med ”Den nya världen” på svenska och det kan härledas till humlen som är Galaxy och Mosaic. Alltså humle från den modernare skolan. Det är inte så ”nytt” längre kanske, men ändå nyare än de gamla klassiska humlesorterna. Inte mig emot, då jag är en notorisk ”hophead”. Vad hajen gör på etiketten vet jag inte? Han tittar argt upp ur vattnet och blänger på köparen. Bra så…

Aromen är ganska aggro först och petar dig virilt i ögat. Citrus, passion, och lite…hajtestosteron.

Smaken är inte riktigt som jag förväntade mig, en lite syrlig och vass stickig humle som t.o.m. får mig att dra öronen åt mig. Skarp beska. Men, jag drack denna ihop med ett par andra filurer som hade trängt sig in i mitt hem och ofredat oss. Jag fick ta över en persons flaska som tänkte vaska den och när den hade stått till sig lite, luftat sig om du vill, så lugnade den ner sig väsentligt. Det kom lite mer maltsötma (ytterst lite) men det räckte för att den skulle bli fullt drickbar. Dock så är inte det vad jag förväntar mig av en öl i denna viktklass, att jag ska behöva bråka med den, så tyvärr så tar det ner helhetsintrycket ganska ordentligt. Jag anar en aning våt wellpapp i eftersmaken med.

Nja, det finns mycket bättre session-bira på marknaden, så det får bli 5/10 i betyg. Drickbar efter lite munhuggning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *