Glastest – Spiegelau Craft Pils

Spiegelau Craft Pils

Ja, Spiegelau – de Tyska glaskonstnärerna som tagit till livsuppgift att förära oss med en uppsjö av ”måste-ha” glas. Nu har de tagit fram ytterligare ett i sin ”Craft” serie, och precis som tidigare så är det specialdesignat för en speciell stil. Den smarte kan lista ut av namnet att det är till Pilsner, den osmarte kanske tror det är till buljong eller välling eller nåt? Det kan inte jag veta, för jag är rätt klipsk.

Den ständiga frågan när det dyker upp ett nytt glas är allt som oftast -”Behöver jag verkligen mer glas?”, och framför allt till en ölstil som jag sällan dricker numera? Svaret blir för det mesta ”ja”. För det är en fetisch som måste näras och stillas, likväl som en viss öl-tick vill man känna sig lite fräsig och dekadent när man förtär livets dryck.

Den här gången har Spiegelau tittat lite närmre hemmaplan för samarbete och det är väl ingen direkt hemlighet att de bästa pilsnern bryggs/bryggdes inom den Hapsburgska monarkin? Österrikiska Trumer Privatbrauerei och Kiesbye’s Bierkulturhaus har varit med och lagt sina tankar bakom denna skapelse.

Form/design:
Utseendemässigt så ser den ut som att IPA-glaset lagt ett tufft nyårslöfte inför Beach2017 och kört crossfit för att bli slankare och på köpet blivit av med valkarna runt midjan. Långsmalt och utdraget, men samma grundform. Faktum är att det ser lite ut som en blomvas. Smal mynning som återigen skapar en näsryggs-skalpell för oss stornäsor. Jag blir osäker om jag ska trycka ner snoken i glaset eller om jag ska fälla ut den utanför glaset.

Användarvänlighet/funktion.
Ja alltså… Det är så smalt och högt så man blir lite orolig att det ska ramla omkull. Bortsett från det och den lilla mynningen så är det trevligt att hålla i. Som ni ser på bilderna så har jag testat det mot ett äldre klassiskt pilsner glas med samma öl. Jag provade med Lycke Pilsner som är min nya favorit i stilen och jag vill dock tycka att det klassiska pilsnerglaset är snäppet bättre, Craft Pilsner må fokusera aromen bättre, men det klassiska glaset är ändå bättre även om det är små detaljer som gör det.

Omdöme:
+ Estetiskt slankt och stiligt.
+ Bättre aromprojicering
– Känns ostabilt
– För liten mynning
– Svårdiskat

Slutsats
Är du en glassamlare och gillar att ha många glas att välja mellan så är det inget att diskutera, du kanske t.o.m. redan har köpt det? Men jag måste ändå säga att jag har svårt att se nyttan med detta glas, speciellt eftersom det klassiska trots allt håller måttet fortfarande. Har du inget pilsnerglas alls så är det en fråga efter form och tycke.

Detta glas var ett varuprov från Sejdelshoppen och du hittar det här. Spiegelau Craft Pils.

Det klassiska Pilsnerglaset jag nämner hittar du HÄR.

1 reaktion på ”Glastest – Spiegelau Craft Pils”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *