Rebellängeln Tipsar: CRYPT SERMON ”Out Of The Garden”

Att 2015 var ett oerhört brett musikår framstår med all tydlighet när man plockar bland skivor som kan tänkas hamna i fokus som Tips. Årsbästalistan innehåller ett helt knippe med relativt nya upptäckter som undertecknad kan tänkas pusha, och ett ständigt tecken på just bredden är väl när man inser att det finns skivor som borde fått plats på den listan men som av en eller annan anledning inte hittats eller sjunkit in tillräckligt i tid.
Från Philadelphia, USA, kommer debuterande CRYPT SERMON, och jag var faktiskt så säker att jag hade dem på en ganska framskjuten placering på den där Årsbästalistan att jag spenderade säkert tio minuter med att leta noggrant efter skivan – helt förgäves?! Den finns inte där, trots att plattan kom rätt tidigt under året och jag har för mig att jag kollade in den ganska snabbt inpå releasen?
Märkligt.
Mindre märkligt då att den dyker upp här, som tips, och med tanke på den tydliga missen år 2015 inte mer än rätt. Läser man Pitchfork så kallar man det att CRYPT SERMON ”pay tribute to early Candlemass and Dio-era Black Sabbath,
showcasing more personality and songwriting chops than many bands who’ve
been trying to do this sound for a much longer time”. Det är verkligen inte fel noterat, även om jag personligen kanske inte tycker att det där med Dio-erans BLACK SABBATH är hundra rätt. Visst är det mer ”heavy metal” än CANDLEMASS, men det säger väl kanske mer än att likna det vid oslagbara skivor som ”Heaven & Hell” eller ”Mob Rules”

”Out Of The Garden” är en sån där skiva som är okej första gången man spelar den. Låtar som Temple Doors, Heavy Riders (kanske min absoluta favorit på skivan), Bysantium och avslutningen med vassa The Master’s Bouquet och Out Of The Garden känns okej och ganska bra på första varvet. Sen blir de bara starkare och starkare, och i slutändan står man där med en ruggigt imponerande debutplatta, 7 spår heavymetaldoom av yppersta snitt som sitter som berget efter ett par varv!
Brooks Wilson som sjunger (och dessutom målat omslaget, rätt cool detalj tycker jag) lägger inlevelse i sin insats och det funkar rätt bra. Steve Jansson (leadgitarr) och James Lipczynski (rytmgitarr) gör ett bra jobb när det gäller att driva både riff och solon, och Will Mellor (bas) och Enrique Sagarnaga (trummor) ger tyngd åt verket.
Plattan kommer på Dark Descent Records och är rätt påkostad med tanke på att det är en debut av ett relativt okänt band. 
Texthäftet är inte snålt alt, alla texter är med och ljudbilden är helt okej. Kanske inte dne mest påkostade du någonsin hört, men det funkar – och lyfter kanske fram hjärtat och passionen i musiken nästan ännu mer.
Jag har haft den här plattan som sällskap vid mången träningspass sen den kom, och den klarar såväl att peppa en som att få en lite lätt förbannad inför ett lyft.
Helt perfekt musik alltså, och gillar du ”snabbare CANDLEMASS” med heavy metal-förtoner så ska du kolla in CRYPT SERMON genast.
Det är ett band att hålla ögon och öron på!

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: CRYPT SERMON ”Out Of The Garden””

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *